Colegiul Medicilor din România, împreună cu reprezentanţi ai colegiilor judeţene, s-au întâlnit la Bucureşti pentru Adunarea Generală din fiecare an. În cadrul întâlnirii a fost prezentat şi raportul „Inechităţi în sistemul de sănătate din România”, un rezultat al unei cercetări de cinci ani de zile, plecând de la determinanţii sociali şi economici şi ajungând la sistemul de sănătate.
“Am ales această temă întrucât considerăm că este de interes pentru toată lumea, nu doar corpul medical, dar şi pacienţii şi actorii din sistemul românesc de sănătate. Din păcate, în sistemul românesc de sănătate există numeroase inechităţi în ceea ce priveşte accesul la tratament şi îngrijiri medicale. De exemplu un pacient din Bucureşti are infinit mai multe şanse de acces la tratament în comparaţie cu un pacient dintr-un sat de munte izolat, iar un copil din România are de cinci ori mai puţine șanse de a ajunge la vârsta de 5 ani decât un copil din Suedia. ” a declarat preşedintele Colegiului Medicilor , Vasile Astărăstoae, conform cmr.ro
Potrivit raportului, România are 2,2 medici la 1000 de locuitori, ceea ce înseamnă o medie cu 50 % mai scăzută, comparativ cu media UE , situându-ne pe penultimul loc. De asemenea ţara noastră are, 5,5 asistenţi medicali la 1000 de locuitori şi este pe ultimul loc în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea (cu 687 de euro, cheltuieli totale pentru sănătatea pe cap de locuitor). Mai mult, conform raportului, 17,5% dintre români îşi plătesc singuri cheltuielile de sănătate.
Inechităţi majore există şi între mediul rural şi cel urban. “In mediul rural avem 46,5% din populaţie. In ceea ce priveşte medicii, doar 11,1% dintre aceştia lucrează în mediul rural şi majoritatea sunt medici de familie“, a mai precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Pe de altă parte, o prevedere a Contractului Cadru 2011-2012, spune că necesarul de medici de familie trebuie să fie stabilit de către o comisie avizată. Comisia va fi formată din şapte membri de drept având reprezentanţi din cadrul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică, Patronatelor Medicilor de familie şi Colegiilor Judeţene ale Medicilor. Rolul acestor comisii este de-a stabili care este necesarul de medici de familie cu liste proprii, pe fiecare zonă administrativ-teritorială în parte, atât în mediul urban cât şi în cel rural.
Medicii sunt de acord cu această prevedere şi consideră că aşa ar trebui să fie într-un stat European, după cum a declarat pentru www.televiziunea-medicala.ro, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, Claudia Iftode: “Fiecare pacient din ţara aceasta, ori că este în urban, ori că este în rural, trebuie să aibă acelaşi acces neîngrădit la un medic de familie. Medicii trebuie să fie încurajaţi să meargă în rural, pentru că este nevoie de medici acolo. Conform catagrafiei cabinetelor medicale sunt zone în care există foarte mulţi medici de familie, cum este de exemplu Timişoara şi alte zone din judeţe ca Botoşani, Vaslui, Caraş-Severin , unde medicii de familie nu există. “
Pentru ca medicii de familie să fie de acord să lucreze în anumite zone, statul trebuie să acorde unele facilităţi, de la cazare şi cabinet, până la acordarea unor anumite sporuri.
„Medicul acela trebuie încurajat să se ducă. Dacă doreşti un medic trebuie să se implice atât Ministerul Sănătăţii prin DSP-uri, cât şi comunitatea locală. Nu poţi compara condiţiile de lucru al unui medic de la oraş, cu unul dintr-o zonă defavorizată.Şi-atunci dacă doreşti un medic acolo, trebuie să-i oferi anumite condiţii ca viaţa lui să fie mai uşoară. „ a conchis Claudia Iftode.
Cea mai gravă inechitate din sistemul sanitar, o reprezintă în opinia Colegiului Medicilor, finanţarea diferenţiată.
România alocă, în acest moment, 5,5% din PIB, în domeniul sănătăţii, 474 de euro pe cap de locuitor, iar în celelalte ţări europene se alocă de la 8% până la 12% din PIB
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala