Infertilitatea la femei poate fi declansata de o multime de factori: dereglarea hormonala, ovarele micropolichistice, endometrioza sau probleme ale trompelor uterine (cand acestea sunt infundate, nu permit trecerea spermatozoizilor pana in uter, pentru fecundarea ovulului) sunt cele mai frecvente astfel de probleme.
De asemenea, unul dintre factorii care cauzeaza infertilitatea la femei este… varsta. Da, nu este o cauza medicala, insa este una importanta, pentru ca multe femei vor sa aiba copii din ce in ce mai tarziu. Materialul genetic al femeii se degradeaza odata cu inaintarea in varsta, iar declinul fertilitatii incepe sa se resimta destul de abrupt dupa 35 de ani deja.
Infertilitatea la femei – diagnostic
Care sunt investigatiile care trebuiesc facute pentru depistarea unui diagnostic corect?
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, ne poate da mai multe detalii:
“Primele investigatii de la care porneste orice medic specialist in infertilitate sunt un profil hormonal complet (depisteaza dereglarile hormonale), o ecografie transvaginala (vizualizeaza cavitatea uterina si endometrul), histerosalpingografie (cu ajutorul acestei proceduri se poate masura permeabilitatea trompelor uterine), CA125 – o analiza de sange care ne ofera un prim indiciu in prezenta sau nu a tesutului de endometrioza. Iar pentru partener, este necesara o spermograma, pentru a masura mobilitatea si numarul spermatozoizilor.”, a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in infertilitate.
Este bine de investigat ambii parteneri? In ce stituatii?
“Intotdeauna este necesar sa fie investigati ambii parteneri, pentru a avea in felul acesta un diagnostic complet si corect. Daca nu investigam ambii parteneri, riscam sa punem un diagnostic incomplet, numai pe baza analizelor facute de catre partenera, in conditiile in care pot exista probleme si la partener. Studiile din ultima vreme au aratat ca problemele de infertilitate sunt impartite cam egal intre parteneri, asa ca se justifica pe deplin investigarea amandurora.”, sustine Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in infertilitate.
Infertilitatea la femei – simptome
Cele mai multe probleme de infertilitate nu au simptome. O femeie este posibil sa nu stie ca are astfel de probleme pana cand nu vrea un copil. Si pana cand nu il poate obtine pe cale naturala. Atunci, e bine sa intervina medicul specialist in infertilitate, care sa recomande analizele specifice, pentru a depista problema si a incerca sa o rezolve. Daca, de exemplu, vorbim despre endometrioza (una din principalele cauze de infertilitate feminina), ea care cateva simptome – dureri menstruale puternice, dureri in timpul actului sexual sau chiar in timpul urinarii – dar, dupa cum se vede, nu sunt simptome specifice, ci unele care pot si asimilate multor alte afectiuni.
Cat de des este intalnita infertilitatea la femei si daca este in crestere in ultima perioada?
“Infertilitatea este, pana la urma, a cuplului, nu a femeii si, daca ne referim la statisticile OMS, 1 din 5 cupluri este infertil, situatie valabila si in Romania. Procentul este chiar in crestere in ultima perioada, iar acest lucru este cauzat mai cu seama de faptul ca, asa cum am mai spus, exista tendinta de a face copii cat mai tarziu. Pe primul plan sunt altele, apoi, dupa 35 de ani, apare dorinta de a face copii. Pentru unele cupluri acesta este si momentul la care incep problemele. Materialul genetic, in special cel al femeii, se degradeaza o data cu trecerea varstei, iar probelemele de infertilitate apar dupa 35 de ani, cand o sarcina pe cale naturala se obtine mai greu.”, declara Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in infertilitate.
Infertilitatea la femei – tratament
Nu exista un singur tratament eficient pentru infertilitate. Exista tratamente specificice fiecarui diagnostic, de aceea este atat de important sa avem unul complet si corect. Exista cupluri a caror problema poate fi rezolvata doar cu niste pastile, exista altele pentru care e nevoie de diverse tipuri de interventii si exista cupluri pentru care singura varianta este, intr-adevar, fertilizarea in vitro. Ce vreau sa subliniez cu acest lucru este inclusiv faptul ca nu toate cuplurile care primesc diagnosticul de infertilitate ajung la fiv, exista si alte feluri in care se poate rezolva o problema, o data ce aceasta a fost depistata in mod corect.
Infertilitatea la femei scade odata cu varsta? Care este varsta optima (si cea maxima) pentru a avea un copil?
“De fapt, fertilitatea este cea care scade o data cu varsta, iar, evident, infertilitatea creste pe masura ce inaintam in varsta. O femeie este ideal sa aiba copii, din punct de vedere medical, intre 18-23 de ani. Evident, acest lucru se intampla foarte rar, mai ales in ultima vreme. Intre 23 de ani si 30, fertilitatea unei femei se stabilizeaza, scade usor, incepe sa scada mai mult dupa 30 de ani, in special dupa 35, pentru ca dupa 40 sa vorbim deja despre o scadere abrupta.”, spune Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in infertilitate.
Exista cazuri de infertilitate la femei inexplicabila? Ce solutii poate avea un cuplu?
Cazurile de infertilitate inexplicabila sunt destul de rare. Sunt acelea in care toate analizele ies bine, insa cuplul nu poate avea copii. Uneori este chiar stresul de vina, insa stresul nu poate fi diagnosticat. Si e si usor sa ii spui unui cuplu sa se relaxeze, insa mult mai dificil de pus in practica. Am avut insa cazuri in care cupluri sanatoase nu puteau avea copii si, in prima vacanta in care au plecat si unde s-au relaxat cu adevarat, au si obtinut sarcina. Pe de alta parte, pe masura ce cuplurile cu probleme inteleg sa apeleze la un specialist in infertilitate, scade si numarul cazurilor de infertilitate inexplicabila.
Infertilitatea la femei – impactul psihologic
Uneori, impactul psihologic este foarte mare. La mijloc este dorinta de a avea copii. Diagnosticul de infertilitate poate fi unul dur pentru cuplu, mai ales pentru partea lui feminina.
“Drumul de la diagnosticul de infertilitate pana la obtinerea unei sarcini este lung in unele cazuri si tocmai de aceea si anevoios. E nevoie de rabdare, de incredere in medic, care poate juca si rolul de psiholog in acesta ecuatie, pastrand anumite proportii, evident.”, spune Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in infertilitate.
1 Comment
Pingback: Infertilitatea la femei – cauze, simptome si solutii | Asociatia Medicilor de Familie Mures