Infertilitatea nu este o patologie ca atare. Infertilitatea este un efect secundar a unei boli.
Infertilitatea poate fi declansata de o multime de factori: dereglarea hormonala, ovarele micropolichistice, endometrioza sau probleme ale trompelor uterine.
Cuplul care a avut raporturi sexuale neprotejate timp de un an si nu obtin o sarcina se considera un cuplu infertil.
Statistic, 50 la suta din cauza infertilitatii este infertilitate masculina si 50 la suta este infertilitate feminina.
Infertilitatea – exista cazuri care nu pot fi diagnosticate?
nfertilitatea nu este o pedeapsa si nici o condamnare la o viata fara copii. Este important insa ca imediat ce au trecut mai mult de 12 luni de activitate sexuala regulata si neprotejata si nu a aparut sarcina, cuplul sa mearga la medicul specialist in infertilitate pentru a primi un diagnostic corect si un plan personalizat de tratament. Nu se poate vorbi despre un singur tratament pentru infertilitate si, foarte important, nu toate cuplurile diagnosticate cu infertilitate ajung la procedura numita fertilizare in vitro (FIV), existand si alte moduri de a rezolva aceasta problema – inseminarea artificiala, transferul de gameti ori transferul intrafalopian zigotic.
Exista cupluri incompatibile pentru fertilitate?
Nu exista un singur tratament eficient pentru infertilitate. Exista tratamente specificice fiecarui diagnostic, de aceea este foarte important sa avem un diagnostic complet si corect.
Care sunt sansele sa se nasca gemeni in urma unui tratament de fertilizare in vitro?
Rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro depinde de o serie de factori intre care varsta viitoarei mame joaca un rol foarte important.
Fertilitatea maxima pentru femei se inregistreaza in jurul varstei 18 – 23 de ani, se stabilizeaza pana in jurul varstei de 27-28 de ani. Declinul usor incepe pana la implinirea varstei de 30 de ani, urmand ca dupa 35 de ani lucrurile sa devina mult mai dificile, iar dupa 40 de ani, fertilitatea scade abrupt.
Dupa ce are loc transferul embrionar, viitoarea mamica are nevoie de repaos si i se recomanda evitarea eforturilor fizice cel putin 3-4 zile de la FIV. Dupa 12-14 zile, pacienta va face un test de sange care arata daca procedura de fertilizare in vitro a avut sau nu succes. Odata confirmata sarcina, mamica trebuie sa stie ca sarcina obtinuta prin FIV este la fel ca una obtinuta pe cale naturala.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
Pingback: Infertilitate de tip feminin – Teste hormonale pentru depistarea infertilitatii • VoxMedical | Viata si sanatate