In cadrul unei conferinte de presa comune, Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, si directoarea INSP, Adriana Pistol, au prezentat planul de masuri pentru gestionarea viitorului val generat de varianta Omicrona a coronavirusului.
Autoritatile atentioneaza ca din cauza transmisibilitatii mult mai mari, varful valului 5 va fi atins mai rapid in cazul variantei Omicron decat in cazul variantei Delta. Directoarea INSP sustine ca tara noastra s-ar putea confrunta cu peste 25 de mii de cazuri zilnice, peste o luna.
“Este posibil ca pana la jumatatea lunii ianuarie, varianta Omicron sa reprezinte jumatate din tulpinile secventiate pe saptamana si sa devina dominanta. Exista posibilitatea ca la sfarsitul lunii ianuarie, ea sa devina comunitara”, a mai spus Adriana Pistol.
Adriana Pistol a mai spus ca 25 de mii de persoane vor fi spitalizate. Dintre acestea, cel putin 1.500 vor avea nevoie de ingrijiri in sectiile ATI.
Pe picior gresit
Varful valului 5 ar putea prinde Romania pe nepregatite, atentioneaza autoritatile.
“60% din populatia vulnerabila, de peste 65 de ani si care are boli cronice, nu este vaccinata. Este un procent foarte mare al populatiei care nu respecta carantina atunci cand este impusa”, spune medicul Adriana Pistol.
Structura noua, la nivelul Ministerului Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a anuntat ca a fost infiintata o structura de coordonare a resurselor de asistenta medicala pentru pacientii infectati cu coronavirus, dar si pentru cei cu alte afectiuni.
Ministrul a mai anuntat ca “ieri a fost aprobata OUG care face posibila extinderea rapida a testarii la nivelul cabinetelor de medicina de familie prin decontarea din partea caselor de sanatate judetene. Persoanele pozitive vor avea acces in ambulatoriu care vor fi la nivel judetean si, de asemenea, persoanele cu forme medii vor beneficia de terapie antivirala, inclusiv de cea inovativa”.
Autoritatile au reamintit ca vaccinarea previne formele severe si decesele, subliniind ca numarul vietilor omenesti pierdute este de 10 ori mai mic in cazul persoanelor vaccinate fata de cele nevaccinate.
Alexandru Rafila a facut unele precizari si in ceea ce priveste certificatul Verde COVID-19.
“Referitor la certificatul electronic Covid, important este ca acest instrument sa fie disponibil inaintea atingerii unui numar mare de cazuri, deoarece o astfel de procedura incetineste ritmul de crestere al cazurilor. Eficacitatea este limitata daca va fi introdusa in varful unui val pandemic”, a spus ministrul Sanatatii.
Autoritatile vor sa evite noi carantine si inchiderea scolilor, insa depinde de evolutia lucrurilor.
“O crestere necontrolata a numarului de cazuri poate duce la trei consecinte – lockdown, oprirea activitatii in scoli si cresterea ratei deceselor. Nu stim cum vor evolua lucrurile”, a declarat ministrul Sanatatii.
1 Comment
Pingback: INSP : Valului Omicron ar putea fi atins intr-o luna, cand se vor inregistra chiar si peste 25 de mii de cazuri pe zi • VoxMedical | Viata si sanatate