Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta din Cluj-Napoca are nevoie de o noua cladire pentru a gazdui Sectia de Hematologie. Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica hotararea de Guvern ce vizeaza aceasta investitie.
Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului”, fiind unul din primele centre medicale de profil din Europa.Constructia cladirii in care functioneaza institutul, in str. Republicii nr. 34-36, a inceput dupa preluarea conducerii institutului, in anul 1958, de catre Prof. Dr. Ion Chiricuta. Constructia a fost finalizata in 1965.
Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta asigura servicii medicale preventive, curative, si paleative in domeniul oncologic, desfasurand totodata o ampla activitate de invatamant si cercetare. De asemenea, institutul are obligatia sa desfasoare activitatea de educatie medicala continua pentru medici si asistenti medicali.
Structura conceptuala actuala a unitatii – Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta, datorata celui care i-a dat actualul nume, este bazata pe trei idei foarte originale in Romania acelor vremuri:
-Tratamentul bolnavului oncologic este un tratament complex fiind necesara cooperarea chirurgului, radioterapeutului, oncologului medical, anatomopatologului si a altor specialisti;
– Activitatea de cercetare in cancerologie este indispensabila, pentru ca descoperirile acesteia sa fie cat mai repede aplicabile bolnavilor (ceea ce astazi se numeste ”cercetare translationala”);
– Formarea specialistilor oncologi este posibila doar in asemenea institutii cu structura complexa care asigura baza materiala precum si competentele necesare.
Situatia actuala la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta: o cladire a fost retrocedata
Din structura unitatii – Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta – face parte si Sectia de Hematologie. Imobilul in care isi desfasoara activitatea Sectia de Hematologie a fost revendicat de catre Fundatia Emanuil Gojdu in anul 2002. Conform deciziilor Curtii de Apel Cluj si inaltei Cute de Casatie si Justitie, imobilul trebuie retrocedat si Sectia de Hematologie mutata.
Noua cladire a Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta, cu 56 de paturi
Datorita necesitatii de a crea noi spatii pentru Sectia de Hematologie de la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta este necesara demolarea actualei zoobaze, si construirea unei cladiri avand regimul de inaltime S+P+3E, in care sa functioneze Sectia de Hematologie si un ambulatoriu de specialitate. Solutia propusa asigura 56 de paturi pentru intreaga sectie de hematologie: doua pentru spitalizarea de zi, 48 in saloane si sase in rezerve. Noua cladire va fi legata de corpul de spitalizare existent si astfel cu toate spatiile din institut, printr-o pasarela pe doua niveluri.S-a prevazut inclusiv un adapost de protectie civila pentru 2/3 din numarul de paturi din noua sectie de hematologie.
Cladirea de la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta va utiliza spatiile tehnice (centrala termica, post trafo etc.) si cele gospodaresti (bucatarie, igienizare si sterilizare, platforma pentru colectarea deseurilor), existente in incinta. Pentru o mai buna functionare a sectiei sunt prevazute ascensoare care permit transportul cu targa atat pentru pacienti cat si pentru servirea sectiei. Au fost prevazute doua ascensoare pentru pacienti care vor fi dotate in asa fel incat sa permita evacuarea pacientilor in caz de incendiu si doua pentru partea de gospodarie (unul pentru rufe murdare, deseuri, decedati, iar altul pentru lenjerie curata, hrana).
Valoarea totala a investitiei de la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta este de peste 31 milioane de lei, la o suprafata desfasurata de mai bine de 4.000 de metri patrati. Durata de realizare a investitiei este de trei ani.