Medicii de la Clinica II Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean au marcat încă un succes. Pacientul cu numărul 100 a fost operat de artropatie hemofilică în cadrul Compartimentului de Chirurgie Osteo-Articulară. Echipa de medici, condusă de Jenel Pătraşcu au reuşit să-i redea pacientului şansa la o viaţă normală printr-o proteză totală la genunchi.
Hemofilia este o boală ereditară care afectează în mod deosebit articulaţiile. Principala caracteristică este însă anticoagularea sângelui. De aici vine şi complexitatea intervenţiei chirurgicale. Secretul unei astfel de intervenţii este „să adaptezi tehnica chirurgicală şi să ai sângerări minime şi să ai un hematolog bun lângă tine care să asigure substituţia şi să ai condiţii de echipă bine antrenată” după cum a precizat şeful Clinicii II Ortopedie Traumatologie, prof. Dr. Dan Poenaru.
Mihai Mihuţ, pacientul operat,are 32 de ani şi trăieşte cu această boală de la 9 luni. De-a lungul anilor, s-a lovit deseori de indiferenţa autorităţilor din sistemul sanitar:
„Este foarte greu, se simte indiferenţa statului român faţă de bolnavii cu boli rare, ne luptăm în fiecare zi cu forţe proprii. Acum mă simt bine , vreau să duc o viaţă normală, fără dureri, să-mi văd liniştit de familie!”
Una dintre problemele majore ale pacienţilor cu hemofilie este lipsa banilor. Ministerul Sănătăţii asigură în acest moment finanţare prin programul naţional, dar banii ajung pentru tratamentul necesar unui singur bolnav pe an…iar în România sunt 1500 de pacienţi cu hemofilie.
În Judeţul Timiş trăiesc aproximativ 150 de bolnavi cu hemofilie. Tratamentul pentru un singur bolnav poate ajunge la 25 de mii de euro pe an.
La Clinica de Ortopedie sunt operaţi anual 10 bolnavi cu complicaţii grave cauzate de hemofilie. Costurile sunt acoperite în mare parte de autorităţile sanitare din oraşele germane înfrăţite cu Timişoara.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala