Bucureşti, 23 septembrie 2011 – Publicaţia anuală a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Rosie – World Disasters Report 2011 – a fost lansată la Bucureşti, cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Raportul aduce în atenţie cea mai importantă provocare umanitară globală în prezent – securitatea alimentară – iar cifrele cuprinse de raport arată o realitate cutremuratoare a lumii.
” Conform studiilor UNICEF, criza alimentară afecteză în special copiii şi tinerii. Statisticile medicale din ţara noastră relevă că numărul cazurilor noi de malnutriţie a crescut foarte mult, mai ales în mediul rural, unde un copil din trei suferă de malnutriţie. Potrivit medicilor, în timp, malnutriţia poate provoca scăderea imunităţii, dezvoltare neurologică întarziată, tulburari de memorie, dar şi pierderea vederii. Este regretabil că în România, ţară cu un potenţial agricol recunoscut, există zeci de mii de cazuri de copii subnutriţi. Crucea Roşie Română va continua să se mobilizeze pentru a crea şi a dezvolta programe de reducere a acestui fenomen, având ca ţntă eradicarea lui”, a declarat doamna Mihaela Geoana, preşedintele Crucii Roşii Române.
Potrivit aceluiaşi raport, s-a estimat că 178 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani suferă de probleme de creştere, ca urmare a subnutriţiei, iar aproximativ 55 de milioane de copii suferă de subnutriţie acută, a mai precizat preşedintele Crucii Roşii Române.
Doamna Mihaela Geoană a precizat că în contextul crizei economice, Crucea Roşie din România a demarat, în septembrie 2009, proiectul “Banca de alimente”, al cărui scop este sprijinirea cu alimente de bază a familiilor şi persoanelor singure care nu-şi pot procura prin forţe proprii necesarul zilnic de hrană.
Preşedintele Crucii Roşii Române a explicat că acest proiect presupune colectarea de alimente greu perisabile, donate de populaţie, în lanţurile de magazine partenere şi distribuirea acestora către persoanele vulnerabile.
Un pachet cu alimente cântăreşte 12 de kilograme şi conţine ulei, zahăr, făina, mălai, orez, paste făinoase, conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiţi şi alte produse alimentare greu perisabile. În prezent proiectul se derulează în 29 de filiale – în cele 6 sectoare din Bucureşti şi în 23 de judeţe.
Prin acest proiect s-au colectat 257.081 kilograme de alimente, de care au beneficiat 38.000 de familii şi persoane singure, acţiunea fiind realizată prin implicarea a peste 11.000 de voluntari, care au desfăşurat mai bine de 90.000 de ore de voluntariat.
Reprezentanţii Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din Bulgaria, Turcia, Serbia, Bosnia şi Hertegovina, Albania, Republica Moldova au prezentat aspecte din experienţa şi acţiunile lor in domeniul crizei alimentare şi au atras atenţia asupra faptului că populaţia este din ce în ce mai săracă şi expusă unui risc serios, din cauza exploziei preţurilor la produsele alimentare.
Lansarea publicaţiei World Disasters Report 2011 a avut loc în aceeasi zi si la Geneva, Bruxelles, Panama City şi Delhi.
Cea de-a XVII-a Conferinţă Balcanică a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a fost găzduită anul acesta de ţara noastră, eveniment care a adus în prim plan provocările din domeniul managementului dezastrelor şi cel social, în contextul “Aspectelor practice ale unei cooperari sustenabile între societăţile naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din regiune”.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala