Lipidele sau grăsimile saturate de provenienţă animală sau mai bine zis grăsimile de care corpurile noastre s-au cam săturat, sunt acele grasimi “bune”.
De regulă grăsimile de provenienţă animală sunt saturate(solide) iar cele din plante sunt nesaturate (lichide). Bineînţeles că mai există şi excepţii cum este uleiul de peşte sau uleiul de cocos.
Cele mai bune grăsimi saturate sunt : uleiul de cocos presat la rece, untul de cocos, şi uleiul de palmier.
Cele mai bune mononesaturate : avocado, măsline, nuci(nucie sunt polinesaturate), uleiul de măsline virgin.
Cele mai bune polinesaturate : ulei de cânepă, seminţe de cânepă, chia, în, ulei de în, nuci.
Dintre seminţe : dovleac, floarea soarelui, susan, cocos, în, chia, cânepă.
Dintre nuci: mai toate nucile crude şi untul făcut din ele şi boabele de cacao
Grăsimile şi în special uleiurile vegetale gătite, margarina şi grăsimea animală sunt cele mai periculoase alimente care există. Acestea trei în special în primul rând pentru că nu sunt miscibile cu apă. Iar pentru că oamenii sunt o formă de viaţă bazată pe apă(suntem între 65 – 90 % apă), acest lucru face metabolizarea acestora foarte dificilă. Astfel acestea duc la acnee, probleme de piele, stagnarea ficatului, miros urât al corpului şi deficienţe nutriţionale. Pe lângă acestea , ele îngraşă, sunt inflamante pentru ţesuturi, intetosaza creierul, rănesc sistemul cardiovascular şi accelerează procesul de îmbătrânire. Să nu uităm că grăsimile animale sunt cauza bolilor cardiovasculare , care sunt pe locul 1 în topul deceselor în lumea modernă.
Gătitul cu şi în ulei de orice fel ne afectează în mod negativ pielea şi duc la acnee şi alte probleme dermatologice. Sunt deosebit de distructive pentru ten.
Din păcate alimentele din animale la care se face reclamă ca fiind fără grăsimi , vom fi surpinsi să aflăm cât de multe grăsimi conţin. Oamenii caută să consume numai muşchiul animalelor crezând că astfel au scăpat de grăsimile periculoase. Însă grăsimea se găseşte chiar în moleculele muşchiului. Astfel : în muşchiul de vită găsim cam 54% din calorii din grăsimi, la pui 51% iar la somon 40%. Cea mai bună metode de a te feri de uleiurile şi grăsimile gatite este de a evita mâncărurile gătite şi de provenienţă animală.
Carnea roşie, porcul, puiul şi peştele sunt sursele sursele principale de grăsimi şi colesterol din dietă aşa zisa “modernă”. Pe locul doi sunt ouăle de găină iar pe locul trei este laptele. Să nu uităm că laptele este un aliment extrem de gras care este destinat în mod exclusiv de a transforma un viţel de 30 de kilograme într-un taur de 200 de kilograme într-un an
Uleiurile râncede sunt uleiurile în care s-a gătit deja. Acest lucru da naştere la uleiuri trans care sunt foarte periculoase şi care produc cei mai periculoşi radicali liberi.
Fiind absorbite în membranele celulelor acestea devin poroase şi slăbite. Uleiurile râncede nu pot fi detectate după gust decât dacă există proteină înăuntru lor. Faptul că uleiurile râncede suprima sistemul imunitar este bine cunoscut.
Grăsimile şi uleiurile crude , presate la rece sunt unele din cele mai bune alimente pe care le putem include în alimentaţie pentru frumuseţea pielii, lubrificarea încheieturilor, întărirea membranelor celulelor şi restaurarea nutrienţilor liposolubili în ţesuturi. Acestea cuprind grăsimile nesaturate, acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, care se numesc esenţiali pentru că nu sunt produşi de corp şi avem nevoie să îi luăm din alimente.
Deşi grăsimile din plante sunt foarte sănătoase, cantitatea de grăsimi şi uleiuri ce trebuie consumată depinde de fiecare în parte cât poate mânca. În general este bine să se consume acestea cu salată verde pentru o digestie mai bună. Dacă pentru cineva jumătate de avocado este suficient, pentru altcineva 2, 3 avocado sunt norma zilnică. În funcţie de constituţia fiecăruia în parte , unii oameni ard mai bine carbohidraţii pentru energie iar alţii ard mai bine grăsimile. Consumul prea mare de grăsimi însă, fie ele şi sănătoase, duce la letargie şi chiar coşuri pe faţă. Este de recomandat în general ca grăsimile să nu depăşească 10 -20% din totalul de calorii consumate.
Este de asemenea bine de ştiut că grăsimile se combină bine cu alimentele bogate în sulf. Grăsimile ajută să “taie” alimentele cu compuşi de sulf precum ardeiul iute, ceapă, usturoi,aragula, ridichiile. Şi invers, compuşii cu sulf ajuta la digestia şi “îmblânzirea” grăsimilor. De asemenea alimentele bogate în sulf împrăştie grăsimile în sânge astfel împiedicând lipirea acestora de pereţii arterelor.
Sursa: viataverdeviu.ro
1 Comment
Pingback: 5 alimente pe care trebuie sa le consumam in zilele calduroase