Comisiile de specialitate ale Parlamentului au votat, joi, în unanimitate, majorarea bugetului Ministerului Sănătăţii la 5% din PIB şi au acceptat toate cele 128 de amendamente depuse de senatori şi deputaţi.
Procentul de 5% a fost, de fapt, un compromis între propunerile social-democratei Rodica Nassar (4% din PIB), ale independentului Tudor Ciuhodaru (8% din PIB) şi ale liberalului Horia Cristian (5%).
La dezbaterile generale, ministrul Cseke a declarat în faţa membrilor comisiilor reunite de specialitate că filosofia bugetului instituţiei pe care o conduce a urmărit un singur scop: “bani mai mulţi la Sănătate”. El s-a declarat mulţumit de bugetul alocat ministerului, în creştere cu 11,6% faţă de cel din 2010. Cseke a declarat că este foarte important ca anul viitor, din bugetul ministerului, să debuteze un plan de investiţii în infrastructură şi dotări, mai ales că, pe acest segment, există o creştere substanţială a fondurilor alocate. Cseke a mai susţinut că una dintre priorităţile ministerului pentru anul viitor va fi proiectul de informatizare a sistemului sanitar.
De asemenea, Attila Cseke a reiterat că Executivul a trebuit să ia o “măsură delicată, dar necesară” în ceea ce priveşte plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către revoluţionari şi o anumită categorie de pensionari.
“Principiul pe care a trebuit să mergem este că Sănătatea trăieşte din bani, costă, trebui să conştientizăm toţi acest lucru. Ar trebui să-i coste pe cât mai mulţi din compatrioţii noştri”, a spus ministrul Cseke.
El a adăugat că va trebui introdusă concurenţa la contractare, misiunea CNAS fiind de a găsi criteriile obiective. Cseke a admis însă că ministerul trebuie să-şi păstreze un anumit vehicul de intervenţie în această arie.
În ceea ce priveşte închiderea spitalelor, ministrul a declarat că există un studiu în derulare în acest moment şi nu doreşte să facă publice niciun fel de date. Cseke a spus, atât din perspectiva ministrului, cât şi a parlamentarului, că “nu va fi uşor” de pus în practică acest demers şi a recunoscut că “nu va fi prea iubit” în colegiu. Ministrul a estimat că “în câteva săptămâni”, instituţia pe care o conduce va încerca să anunţe cum va gândi planul de închidere a spitalelor.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a afirmat că “a ţinut” la proiectul de coplată a asistenţei medicale, întrucât, în opinia sa, reprezintă un venit suplimentar, dar şi o cointeresare pentru a presta servicii de sănătate de calitate, oferind posibilitatea pacientului de a afla traseul banilor. AGERPRES
Sursa: AGERPRES