Studiul privind calitatea maslinelor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.
Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
- 90% din celulele sistemului imunitar se gasesc in sistemul digestiv!
- 40% din maslinele analizate sunt colorate artificial!
- 9 tipuri de aditivi alimentari in maslinele analizate!
- Masline conservate cu 5 aditivi!
Asociatia Pro Consumatori (APC) a analizat 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla.
„Denumirea sub care se vinde acest tip de produs trebuie sa ofere consumatorului informatia de baza necesara alegerii in cunostinta de cauza. Piata acestui tip de produs este formata dintr-o cantitate consistenta de masline colorate artificial, aproximativ 40% din cantitatea de masline comercializate in tara noastra. Acest fapt se datoreaza necunoasterii de catre consumator a acestui tip de fruct exotic, dar si a preferintelor de consum fata de maslinele negre. Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Avand in vedere acest aspect, recomand consumatorilor sa consume masline negre netratate, zbarcite in mod natural, in copac, si care sunt obtinute din fructe recoltate la maturitate completa, conservate numai prin sarare. Sarea este ingredientul care se regaseste in exces in acest produs, la unele sortimente continutul de sare per 100 grame produs depaseste si cu 40% necesarul zilnic de sare din dieta unui adult. Din pacate, etichetarea maslinelor comercializate in sistem vrac nu ofera si informatii referitoare la cantitatea de sare din produsele aflate la vanzare.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:
- Analiza ingredientelor si a aditivilor alimentari folositi la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
- Analiza informatiilor nutritionale
Analiza ingredientelor si a aditivilor alimentari folositi la fabricarea maslinelor pentru prezentarea unor puncte de vedere;
Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de masline analizate sunt urmatoarele: masline recoltate in diferite etape de coacere a fructelor, apa, sare de mare, sare, ardei murat, usturoi, ardei rosu, migdale, ansoa, coriandru, ulei de floarea soarelui, boia iute, boia dulce, cimbru, piper macinat, plante aromatice si otet.
Cantitatea neta de masline din ambalajele analizate variaza intre 40% si 60%.
In cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.
In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
- 65% din sortimentele de masline analizate contin acid lactic;
- 60% din sortimentele de masline analizate contin acid citric;
- 45% din sortimentele de masline analizate contin acid ascorbic;
- 35% din sortimentele de masline analizate contin gluconat feros;
- 20% din sortimentele de masline analizate contin alginat de sodiu;
- 15% din sortimentele de masline analizate contin glutamat de sodiu;
- 5% din sortimentele de masline analizate contin lactat feros;
- 5% din sortimentele de masline analizate contin sorbat de potasiu;
- 5% din sortimentele de masline analizate contin benzoat de sodiu.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu, conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros.
E621– monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.
Analiza informatiilor nutritionale a maslinelor
Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 131 kcal si 236 kcal.
Cantitatea de lipide per 100 grame produs variaza intre 10,68 grame si 24 grame, iar cantitatea de acizi grasi saturati per 100 grame produs variaza intre 1,5 grame si 4,2 grame.
Cantitate de proteine per 100 grame de produs variaza intre 0,8 grame si 3,1 grame.
Cantitate de fibre per 100 grame de produs variaza intre 2,5 grame si 6 grame.
Cantitatea de sare variaza intre 3,34 grame si 7 grame per 100 grame produs.
„Nu sunt un fan al consumului maslinelor conservate in otet, intrucat influenteaza in mod negativ balanta microorganismelor care populeaza tractul nostru intestinal. Excesul de otet regasit in dieta noastra este asociat cu cresterea nivelului aciditatii, putand sta la originea declansarii unor infectii gastrointestinale cu bacteria Helicobacter Pylori. Din nefericire, tocmai aceasta infectie constituie cauza principala a aparitiei cancerului gastric. Intr-un articol intitulat „Pickled food and risk of gastric cancer-a systematic review and meta-analysis of English and Chinese literature” si publicat in luna iunie a anului 2012, autorii studiului au evidentiat o crestere cu 50% a riscului de a capata cancerul gastric in urma consumului in exces a alimentelor murate in otet. Aceasta concluzie se bazeaza pe o analiza a 60 de studii stiintifice, subliniind in acelasi timp ca persoanele care consuma cel mai des alimentele murate in otet traiesc in statele asiatice precum China sau Coreea. Trebuie sa mentionez ca este o diferenta semnificativa intre alimentele fermentate in saramura si cele murate in otet, cele regasite in a doua categorie avand un impact negativ asupra sanatatii noastre, pentru ca nu produc enzime digestive si probiotice, adica acele microorganisme care mentin integritatea florei intestinale. Totodata, nu putem uita ca aceasta zona cuprinde 90% din celulele imunitare.
Tin sa atrag atentia asupra consumului maslinelor murate sau fermentate tuturor copiilor sensibilizati de afectiunile alergologice (dermatita atopica-alergii-intolerante alimentare), intrucat acestea contin cantitati foarte ridicate de histamina, neurotransmitator activat in reactiile de natura alergica. Maslinele negre comercializate pe piata noastra sunt intens procesate si contin un exces de sare si otet. Asociatia Americana a Inimii recomanda un consum zilnic de sare aproximat la 1500 mg pentru majoritatea adultilor in vederea prevenirii afectiunilor cardiovasculare. In schimb, este suficient sa consumam 15-20 de masline procesate si am depasit cantitatea zilnica de sare admisa. Pentru a innegri maslinele, producatorii utilizeaza lactatul feros (E585) si gluconatul feros (E579), doi stabilizatori care ar trebui sa nu depaseasca in dieta zilnica cantitatea de 0,8 mg/ kg corp. Lactatul feros este un supliment din fier care nu are nicio legatura cu lactatele. Totusi, nu recomand consumul alimentelor care contin Fier adaugat, pentru ca excesul acestui mineral este asociat cu dureri de stomac, greata si varsaturi. In studiul de specialitate intitulat „Iron and cancer” si publicat in luna mai a anului 2013, aflam ca excesul de Fier este legat de procesul oxidarii celulare, cat si de cel al cresterii celulor tumorale. In plus, cantitatile mari de fier din organism stimuleaza dezvoltarea bacteriilor patogene din intestin si virusurile, acesta fiind motivul pentru care as boicota consumul maslinelor innegrite.
In incheiere, doresc sa precizez ca alternativa maslinelor murate in otet sau cea a maslinelor procesate si innegrite o reprezinta intotdeauna maslinele organice, dar fermentate in saramura, aflandu-ma in postura de a recomanda incorporarea acestor alimente vii in dieta familiilor noastre. „Food is the real protection ”. Nutritionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro
Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare “iodata” decat cantitatea recomandata de OMS
Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare “iodata” decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum de sare explica rata ridicata a hipertensivilor (circa 40% din populatia adulta a tarii noastre), precum si a numarului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale.
„Se cunoaste ca maslina cruda este amara, indeosebi daca este verde, fiind necesara fermentarea fructelor (care se face mai repede cu lesie sau mult mai lent cu saramura), pentru indepartarea sursei de amar si pentru asigurarea fermitatii corpului maslinei. Piata a fost alcatuita treptat din sortimente variate de masline, realizate din fructe culese in diferite etape ale coacerii lor (cele verzi sunt culese inainte de a intra in parg, cele rosietice-maronii sunt culese parguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplina) dar si supuse unei game foarte largi de tratamente (saramurare uscata ori umeda, uscare, uleiere etc.) care sunt costisitoare si solicitante. Este evident ca tentatia inducerii in eroare a consumatorilor este mare, iar un consumator neavizat nu va face diferenta dintre maslinele negre obtinute prin tehnici de innegrire si cele care au capatat aceasta culoare la incheierea ciclului de coacere. Maslinele au de patru ori mai multa substanta grasa decat substanta dulce. In termeni de specialitate, grasimile din masline au o pondere de peste 15% si sunt deosebit de valoroase – binefacatoarele grasimi nesaturate sunt in cantitate de sase ori mai mare fata de grasimile saturate, motiv pentru care lumea medicala, nutritionistii si in general consumatorii informati nu contenesc sa laude virtutile maslinelor si sa incurajeze consumul lor.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.