Medicii de familie din judeţul Vaslui au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru acordarea serviciilor medicale în actuala formă, anunta AGERPRES
Ei susţin că, prin noile prevederi, veniturile cabinetelor medicale vor scădea şi astfel acestea vor intra în faliment.
Patronatul Medicilor de Familie din Vaslui (PMF) şi Asociaţia Judeţeană a Medicilor de Familie (AJMF) au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se delimitează de măsurile pe care CNAS şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să le ia prin proiectele de contract-cadru şi norme pentru 2011, care prevăd introducerea unui plafon pentru medicii de familie.
Prin vocea medicului Monica Ilisei, preşedintele PMF Vaslui, medicii de familie vasluieni declară că se constată o înrăutăţire a situaţiei de contractare pentru anul 2011, susţinând că toate măsurile se iau împotriva intereselor pacienţilor prin distrugerea medicinei de familie.
‘Suntem nemulţumiţi şi de reducerea nejustificată a finanţării medicinei primare, cu repercusiuni directe şi profunde, nefavorabile asupra sănătăţii, ţinând cont că medicina de familie rezolvă peste 70 la sută din cazurile de prezentare la medic. Procentul alocat medicinei de familie din fondul de asigurări de sănătate a scăzut de la an la an. În 1998 a fost de 12 la sută, scăderea accentuându-se din 2008 de la 7 la sută, la 5,7 la sută în 2010, iar pentru 2011 se anunţă un procent şi mai mic’, a declarat marţi Monica Ilisei, preşedinte PMF Vaslui.
Medicii de familie vasluieni afirmă că vor intra în colaps dacă noul sistem de calcul elaborat de CNAS va fi pus în practică.
‘În contractul-cadru de acordare a serviciilor medicale în 2011, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional va fi format din 60% plata per capita, iar 40% plata per serviciu. Acest mod de plată nu ne avantajează, întrucât avem un regim restrictiv la servicii. Nu suntem plătiţi decât pentru 20 de consultaţii pe zi, iar cu promisiunea că va apărea coplata vor fi 28. De asemenea, foarte multe cabinete au 1.000-1.500 de pacienţi înscrişi pe liste. Dacă le scade capitaţia, le va scădea foarte mult venitul, iar cabinetele vor intra în faliment şi se vor închide. În 2010, plata pe serviciu medical-consultaţie a fost de 4,5 lei. Chiar dacă se ajunge la 5 lei, este iresponsabil şi jignitor ca un întreg cabinet de medicină de familie să primească pentru 15 minute de consultaţie această infimă sumă, şi impozabilă’, a apreciat Ilisei.
Reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie au mai anunţat că, în condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare, le recomandă tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să-şi pregătească actele pentru emigrare iar, până la obţinerea lor, medicii de familie vor lucra în regim privat total.
În judeţul Vaslui, 184 de medici de familie sunt sub contract cu CJAS, dintre aceştia 101 desfăşurându-şi activitatea în mediul rural.
Sursa: AGERPRES