Maternitatea MedLife Griviţa, parte a Sistemului Medical MedLife, devine prima maternitate privată din Bucureşti certificată de către UNICEF ca Spital Prieten al Copilului. Scopul Iniţiativei Spital Prieten al Copilului (ISPC) este de promova, încuraja şi proteja alimentaţia naturală exclusivă pentru copii, pentru o perioadă de cel puţin 4-6 luni, având ca stategie implementarea celor “Zece paşi pentru o alăptare de succes”.
Cele mai recente studii ale UNICEF în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii arată că în România rata alăptării exclusive în 2010 a fost de 12,6%, indicând o scădere faţă de anii anteriori. Această cifră este mult sub media europeană şi sub cea mondială, care este de 39%. Dacă în prima lună de viață, 31% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea luna la 22,7%, ajungându-se în luna a șasea a copilului la un procent de 3,4%. În plus, procentul alăptării exclusive în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 față de 9,8%.
Maternitatea MedLife Griviţa respectă şi pune în aplicare toţi cei 10 paşi pentru o alăptare cu succes. Aceşti paşi reprezintă baza pentru “Iniţiativa Spital Prieten al Copilului”. Maternitatea are în acest moment o politică scrisă privind alăptarea, care este comunicată regulat întregului personal de îngrijire. Politica MedLife privind alimentaţia naturală a nou-născuţilor este afişată în spital şi în clinicile de consult prenatal. De asemenea, personalul avizat informează toate gravidele despre avantajele alăptării şi aspectele practice ale alăptării.
În conformitate cu politica ISPC, în maternitate mamele sunt ajutate să înceapă alăptarea cat mai repede dupa naştere şi li se arată cum să alăpteze şi cum să menţină secreţia lactată chiar atunci când sunt despărţite de copiii lor. Nou-născutul intră în contact cu pielea mamei în primele minute după naştere. De asemenea, nu se oferă nou-născuţilor alimente sau lichide, altele decât laptele matern, cu excepţia cazurilor cu indicaţie medicală, se practică rooming-in-ul care permite mamei şi copilului să rămână împreună 24 de ore pe zi şi se încurajează alăptarea la respectându-se nevoilecopilului. Personalul din cadrul maternităţii nu oferă suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la sân.
Maternitatea MedLife Griviţa încurajează constituirea grupurilor de sprijin pentru mame şi orientează mamele către aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.
Laptele de mamă este cea mai completă hrană pentru bebeluş. Acesta conţine toate elementele necesare să îl facă să crească sănătos. Laptele mamei îl protejează de îmbolnăviri (diaree, răceli, otite) precum şi de moarte subită în somn.
Imediat după naştere din sâni iese un lichid galben care se numeşte colostru. Acesta este concentrat, conţine mai puţină apă şi este foarte hrănitor. Colostrul conţine o mare cantitate de anticorpi şi celule vii de apărare, care îi asigură copilului protecţie împotriva microbilor cu care acesta intră în contact încă de la naştere. Pentru ca bebeluşul să aibă parte de toate beneficiile din colostru, el trebuie pus la sân în primele şase ore după naştere.
După patru-cinci zile de la naştere laptele se subţiază şi apare alb-sidefiu, este în cantitate mai mare şi iese cu mai multă uşurinţă. Când copilul începe suptul, acesta va lua laptele mai apos, care îi potoleşte setea. Laptele matern hidratează suficient copilul chiar şi pe căldură mare, de aceea nu este nevoie să se suplimenteze dieta cu apă sau ceai. Pe măsură ce bebeluşul continuă suptul, primeşte laptele din adâncul sânului, care este mai gras, potoleşte foamea şi îl ajută să ia în greutate.
Copilul trebuie pus la sân atunci când este treaz, calm şi caută sânul cu gura deschisă. Este indicat ca bebeluşul să fie lăsat să sugă până adoarme sau lasă singur sânul. Biberonul sau formul de lapte nu ar trebui introduse înainte de a pune copilul la sân, pentru că acesta va învăţa să respingă sânul şi ulterior îî va fi greu să înveţe să sugă doar la sân.
Statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au dovedit faptul că mamele care au alăptat cel puţin un copil, vreme de minim un an, au cu 35% şanse mai mici de a face o formă de cancer mamar dacât cele care au născut, dar nu au alaptat.
Sursa: Televiziunea Medicala