Melatonina are rol important in ritmul circadian sau alternanta periodica somn-veghe, revitalizeaza sistemul endocrin si este capabila sa imbunatateasca functiile sistemului imunitar.
Melatonina este secretata de o mica glanda numita glanda pineala, care se afla in centrul creierului. Pe masura ce nivelul de melatonina creste, se instaleaza somnolenta.
Exista mai multi factori care pot afecta nivelele de melatonina din corp, iar varsta este unul dintre ele – pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, incidenta tulburarilor de somn creste, sugerand faptul ca refacerea nivelului acestui hormon ar putea fi de ajutor.
Melatonina se produce in proportie de 97 la suta pe parcursul noptii si doar 3 la suta pe parcursul zilei.
De asemenea, nivelul acestui hormon inregistreaza variatii si in timpul noptii. El incepe sa creasca la aparitia intunericului, atinge varful maxim de productie intre 2 si 4 dimineata si scade in a doua jumatate a noptii.
Melatonina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti
Melatonina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti (mai putemic chiar decat vitaminele C si E si betacarotenul), fiind singurul antioxidant capabil sa patrunda in celulele corpului si sa previna astfel distrugerile provocate de radicalii liberi ajunsi in profunzimea structurilor morfo-functionale ale organismului.
Melatonina distruge intr-o mare proportie radicalii liberi raspunzatori de unele afectiuni degenerative (cancer, Alzheimer, Parkinson, dementa senila etc.).
Spre deosebire de alti antioxidanti, melatonina nu sufera un ciclu redox, deci nu are abilitatea moleculara de a suferi reduceri si oxidari reversibile si succesive. Melatonina, odata oxidata, nu mai poate fi redusa la starea anterioara, astfel incat in urma reactiei cu radicalii liberi are capacitatea de a forma produsi finali stabili.
Astfel, melatonina face parte din categoria antioxidantilor “terminali” sau “de sacrificiu”, in prezent studiindu-se utilizarea sa in starile patologice asociate cu stresul oxidativ, in special cele care insotesc procesul de imbatranire: boala Parkinson, Alzheimer, ateroscleroza etc.
Melatonina – efecte adjuvante:
- este unul dintre cei mai puternici antioxidanti
- recomandata in cazul insomniei
- regleaza ritmul somn-veghe
- faciliteaza adaptarea la schimbarile de fus orar
- favorizeaza procesele de reglare a tensiunii arteriale si a glicemiei
- intareste sistemul imunitar
- revitalizeaza intregul sistem endocrin
Melatonina contribuie la atenuarea tulburarilor de somn* si la reducerea timpului necesar pentru a adormi.
Contraindicatii de utilizare: A nu se administra copiilor sub 16 ani, femeilor insarcinate, care doresc sa ramana insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu alergii la oricare dintre ingrediente. A nu se administra persoanelor care au afectiuni autoimune sau afectiuni depresive. Datorita faptului ca melatonina provoaca somnolenta, dupa utilizare nu se conduc autovehicule sau utilaje grele.
Cum iti poti imbunatati calitatea somnului?
- Evita cofeina, alcoolul, nicotina si alte substante excitante care afecteaza somnul!
- Mentine un mediu placut, linistit si relaxant in camera de dormit, fara TV sau laptop!
- Formeaza-ti o rutina inainte de a adormi, precum cititul unei carti sau o baie calda!
- Nu aprinde lumini puternice daca te trezesti in timpul noptii (va afecta nivelul de melatonina)!
- Efectueaza zilnic miscare in aer liber!
- Alege alimente usoare pentru cina si nu manca chiar inainte de a te culca! Consuma alimente care stimuleaza somnul si contin triptofan: fulgi de ovaz, banane, seminte de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, migdale, cereale integrale, miere!
- Nu face sport cu cel putin trei ore inainte de ora de culcare!
- Respecta orele de somn si de trezire pe tot parcursul saptamanii!
Sanatatea mintala
Cu totii am vazut din proprie experienta care sunt efectele unui somn prost asupra starilor emotionale si mintale. Cu cat creste perioada in care calitatea somnului este slaba, cu atat creste si nivelul de stres, de tristete, de furie si de epuizare mintala, iar nivelul de optimism si sociabilitate scade. Afectiunile cronice legate de somn, precum insomnia, sunt corelate cu depresie, anxietate si tulburari mintale.