La prima vedere, bolile de piele par usor de diagnosticat si de vindecat si nu de putine ori bolnavii se autotrateaza sau isi trateaza copiii “dupa ureche” atunci cand este vorba despre o buba, mancarime sau eczema. Realitatea este, insa, cu totul alta.
Micozele cutanate sau ciupercile pielii sunt un grup de afectiuni parazitare
Micozele cutanate sau ciupercile pielii sunt un grup de afectiuni parazitare care ne afecteaza intr-un mod sau altul de-a lungul vietii noastre.
Micozele sunt localizate la nivelul mucoaselor si sau al pielii. De la inceputul vietii, nou nascutii si sugarii pot dezvolta candidoze ale mucoaselor cum este stomatita candidozica, sau candidoza de scutece.
“Copii sunt afectati cel mai des de pilomicoze sau microsporie si tricofitie, iar adolescentii si tineri adulti se intalnesc cel mai des cu pitiriazisul versicolor apoi, pe masura ce inaintam in varsta, ne lovim de diferite forme de tinea”, spune dr. Izabel Haiduc, medic specialist dermato-venerolog la Centrul Medical Dr.Grigoras Timisoara.
Micozele cutanate pot fi diagnosticate foarte usor
Majoritatea formelor de micoze cutanate au un aspect clasic si se pot diagnostica foarte usor de catre medicul specialist. Pentru formele mai diferite sau “alterate” de pacient prin aplicarea diferitelor crème primite sau cumparate de la farmacii este nevoie de o serie de investigatii. Diagnosticul de certitudine presupune examinarea produsului patologic – prin scuama, unghie, par – la microscop, cultura produsului patologic pe mediu ce cultura. Aici se permite identificarea specie fungica, care necesita o incubare de 2-3 saptamanii – si examinarea leziunii cu Lampa Wood.
“Tinea pedis sau ciuperca piciorului este cea mai frecventa infectie micotica. Ea poate aparea dupa pubertate, incidenta crescand continuu o data cu inaintarea in varsta. Aparitia ei este favorizata de caldura si umiditate, transpiratie excesiva. Transmiterea acestei ciuperci care este foarte contagioasa, se face direct de la bolnav la omul sanatos mai ales indirect prin folosirea obiectelor contaminate – ciorapi, prosoape, slapi – sau folosirea in comun a vestiarelor, piscinelor, saunelor.”, dr. Izabel Haiduc , medic specialist dermato-venerolog la Centrul Medical Dr. Grigoras Timisoara.
Exista trei forme clinice iar cea mai frecventa este forma de tip intertriginoasa, adica intre degete. Aceasta forma afecteaza spatiile dintre degetele trei si patru ale picioarelor. Acolo incepe prima oara. Pielea are un aspect albicios si macerat cu o senzatie de arsura, mancarime si un mirosfoarte neplacut.
Pe masura ce infectia micotica ramane netratata, ea poate sa se asocieze si cu o suprainfectie bacteriana si chiar sa ajunga la o infectie a intregului picior, celulita sau erizipelul. Diagnosticul este stabilit de catre medic pe baza examenului clinic, iar daca aspectul este atipic sau alterat si micoza nu raspunde la un tratament , se poate recomanda un examen micologic sau o cultura fungica.
Micozele cutanate – tratament
Tratamentul depinde de severitatea si forma clinica a ciupercii, dar in principiu ele se pot trata la domiciliu.
O alta forma este Tinea cruris sau micoza inghinala.
“Aceasta afecteaza in special sexul masculin si apare atunci cand i se creeaza conditii favorabile. Adica umezeala, caldura si intuneric. Aspectul clinic prezinta o plaga rosiatica, cu marginea activa si centrul mai pal, bine delimitate si pruriginoasa. Este localizata in pliul inghinal si se poate extinde pe partile genitale externe, inclusive pe abdomenul si fese. De foarte multe ori este tratata gresit, de catre pacient, prin administrarea dermatocorticoizilor locali. Poate fi usor confundata cu un intertrigo candidozic sau cu o eritrasma, de aceea este recomandat consultul medicului specialist”, spune dr. Izabel Haiduc.
La lista se adauga si Tinea corporis.
“Aceasta este ciuperca pielii glabre de pe trunchi si membre care se intalneste la toate varstele. Cam la 75% din cazuri, sursa de contaminare este animalul – cainele, pisica, bovina. Ea se manifesta prin leziuni rotunde cu centrul palid si periferia mai intens rosiatica, care se asociaza sau nu cu o senzatie de usturime si mancarime”, adauga dr. Izabel Haiduc.
Deoarece Tinea corporis are manifestari similare cu alte boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau eczema, lichenul, este foarte recomandat consultul unui medic de specialitate.
Onicomicoza
Onicomicoza, tinea unghium sau ciuperca unghiei este o boala cronica a unghiilor care apare atunci cand germenul patogen invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si patul ungial. Aceasta infectie fungica este relativ frecventa si afecteaza mai ales unghiile de la picioare.
Debutul este printr-o pata albicioasa sau galbuie, care se extinde si in timp unghia se ingroasa si incepe sa isi piarda transparenta. Initial afectarea este unilaterala, dar in lipsa tratamentului, micoza se extinde si afecteaza toate unghiile. Aceasta afectiune nu doare si nu mananca.
Tratamentul onicomicozei dureaza intre 6 si12 luni, in functie de localizare, 6 luni pentru unghiile de la mana si intre 9-12 luni pentru unghiile de la picioare. Din cauza duratei tratamentului, majoritatea pacientilor renunta la el iar micoza revine si incepe intrarea intr-un cerc vicios.
Pitiriazis versicolor
Pitiriazis versicolor este o micoza foarte frecventa la ambele sexe si predomina la persoanele intre 17-35 ani. Este cu o contagiozitatea este destul de scazut, iar factorii care favorizeaza dezvoltarea acestei ciuperci sunt umiditatea, transpiratia si caldura excesiva.
“Boala debuteaza cu niste pete de dimensiuni mici, de culoare maronii- cafenii, dar pot sa aiba si un aspect albicios, care se extind si pot conflua. Uneori apare senzatia usoara de mancarime. Leziunile apar cel mai des pe spate si umeri, dar ele pot fi localizate si pe abdomen, piept sau gat. Aceasta boala nu produce complicatii si deranjeasa pacientul strict estetic. Diagnosticul se face foarte usor de catre medicul specialist. Pitiriazisul versicolor netratat persista in timp”, detaliaza dr. Izabel Haiduc, medic specialist dermato-venerolog.
In acest caz, uneori petele albe vor ramane pe piele chiar si dupa mai multe luni dupa ce micoza s-a vindecat , ele pot disparea dupa prima expunere la soare. Exista cazuri cand apar frecvente recaderi chiar si cu tratament. Aceasta este posibila in lipsa tratamentului corect. Tratamentul medicamentos si igienic trebuie respectat cu strictete timp de minim 3 saptamani.
“Candidozele mucoaselor cuprind: stomatita candidozica, chelita, vulvovaginita candidozica, balanita si balanopostita candidozica. Aceastea debuteaza prin lezini intens rosiatice, au aspectul de piele oparita, care sunt insotite de prurit, mancarimi, senzatie de arsura si urmate de leziuni dureroase, care sunt acoperite de un depozit alb cremos. Aceste micoze pot fi intalnite la orice varsta mai ales in conditii de imunodepresie. Alte cauze care predispun candidozelor mucoasei sunt: igiena precara, diabetul zaharat, tratamentul cu antibiotice.”, detaliaza dr. Izabel Haiduc, medic specialist dermato-venerolog.
Microsporia este cea mai frecventa micoza a copilului intre 5-15 ani si cea mai contagioasa dintre ciupercile firului de par. Transmiterea se face direct sau prin intermediul obiectelor contaminate – pieptene, foarfece, fata de perna, caciulita. Copilul prezinta pe piela capului placi mici ovale sau rotunde de dimensiunea unei monezi de 5 bani, unde firele de par se rup de la 2-4mm de la radacina, iar bontul are un aspect alb-cenusiu. Parul pare fi presarat cu faina. Aspectul egal al firelor de par parazitare este de un lan de grau cosit sau un gazon.
Microsporia nu da o alopecie , adica chelie definitiva si, daca nu este diagnosticata, ea se vindeca spontan la pubertate. Diagnosticul cu Lampa Wood care este foarte rapid, este diagnosticul de electie, deoarece releva o fluorescenta verzuie. Autotratamentul este interzis inaintea examenului medical, deoarece acesta poate face dificila diagnosticarea bolii.
“Micozele sunt transmise direct de la om la om prin imprumutul obiectelor personale, sau de la animal la om. Aceste ciuperci fac contact cu pielea in zonele unde tegumentul este traumatizat sau stresat. Findca ele nu sunt vizibile cu ochiul liber, omul este foarte vulnerabil in fata lor, mai ales atunci cand intervine si o imunitate scazuta”, mai spune dr. Izabel Haiduc, medic specialist dermato-venerolog la Centrul Medical Dr. Grigoras Timisoara.
Pentru a preveni infectiile micotice, lucru care poate fi realizat destul de usor, trebuie sa avem in vedere cateva reguli de baza.
Unul din cele mai importante aspecte este igiena personala.
Dusuri zilnice cu o atentie sporita la pliurile cutanate, pastrarea pielii corpului cat mai curata si uscata, spalarea mainilor, curatarea cazii sau cabinei de dus cu un dezinfectant, spalarea lenjeriilor si a hainelor periodic, purtarea slapilor in dusuri, vestiare, stranduri publice, evitarea contactului cu material sau personae infectate.
autor: DELIA SESCU BARBU