În România, Ministerul Sănătăţii susţine în fiecare an măsuri active împotriva consumului de tutun, în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 5 200 000 lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional.
Din aceşti bani, un număr de aproximativ 18 000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutaţi să renunţe la fumat. De asemenea, un număr de 68 de medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la acest viciu dăunător sănătăţii.
Mai multe informaţii pot fi obţinute pe site-ul www.stopfumat.eu şi la tel verde 0800878673 (accesibil din reţeaua Romtelecom).
Eforturile personalului medical şi ale coordonatorilor Programului anti-tutun al MS au dus la o scădere a prevalenţei fumatului de la 35,1 % în 2003 la 27,8 % în 2009, descreşterea provenind din scăderea masivă a fumatului la bărbaţi (46,4 -> 33,0 %). Aceasta este combinată cu creşterea moderată a fumatului la femei (24,1->27,1 %) mai cu seama în randul fetelor.
România este a doua ţară, după Belgia, care a inserat pe pachetele de ţigarete mesajele de sănătate care informează asupra fumatului: pictogramele de pe pachetele de tutun comercializate în ţara noastră pledează pentru renunţarea la fumat.
Ministerul Sănătăţii face un apel ca, măcar în această zi să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi recomandă renunţarea la consumul de tutun.
Sursa: Televiziunea Medicala