Barbatii vor sex, iar femeile numai dragoste, acesta este mitul la care se raporteaza foarte multi dintre noi.
La intrebarea daca mitul este real, psihologul Eduard Rosentzveig, specializat in sexologie, raspunde la randul sau cu o intrebare, in functie de genul interlocutorului: „Dar tu vrei numai sex sau numai dragoste?“
„Afirmatia ca barbatii vor sex, iar femeile dragoste este invalida atat psihologic, cat si logic, prin lipsa de atentie si adecvare la realitate. Nu ar putea fi inteleasa decat cel mult sub «argumentul batului», specific inclusiv ideologiilor sexiste. La fel de glumet am putea spune ca toti barbatii insala pentru ca vor femei, iar femeile nu insala, pentru ca vor dragoste. Sau ca Ion o iubeste pe Maria, Maria are penis, deci Ion nu e barbat“, afirma sexologul Rosentzveig.
In opinia sa, a alege intre sex si dragoste este o falsa dilema.
Pornirile nu depind una de cealalta si nici nu se exclud.
„Genul si identitatea psiho-sexuala nu conditioneaza prezenta sau absenta dragostei. Dragostea este un sentiment complex, cultivat, rezultat al educatiei. Te poti indragosti bine-mersi si fara sex, citind o carte sau mergand la un concert! Constatarea ca barbatii au un libidou mai ridicat si ca sunt mai activi sexual este de bun-simt si este simplu explicata prin argumente ce tin de diferentele anatomice si neuro-psihologice ale sexelor“, explica psihologul.
Infidelitatea – comportament invatat, nu innascut
Desi ar putea fi banuit ca tinde sa tina partea sexului pe care-l reprezinta, specialistul nu cauta scuze pentru comportamentul infidelilor, atribuit de regula masculilor.
„Argumentul ca testosteronul este cauza pentru care barbatii ar fi mai infideli decat femeile a fost dintotdeauna eronat. Infidelitatea reprezinta un comportament sexual invatat, nu innascut. Nivelul de testosteron ridicat nu explica tendinta spre infidelitate. Din pacate, insa, argumentarea neuro-psihologica (anume ca testosteronul, a carui prezenta la barbati genereaza in perioada perinatala sexualizarea nervoasa hipotalamo-hipofizara, prin inhibarea functiei ciclice secretorii de hormon luteinizant LH si de hormon foliculostimulant FSH) este strecurata ca argument de normalizare a infidelitatii – in dezbaterile publice sau «articolele de specialitate» ale caror teme surprind nevrozele vietii de cuplu. Or, nu este suficient sa fii barbat pentru a fi infidel in cuplu. Argumentul ca testosteronul este cauza pentru care barbatii ar fi mai infideli decat femeile a fost dintotdeauna eronat. Infidelitatea reprezinta un comportament sexual invatat, nu innascut“, atrage atentia Eduard Rosentzveig.
Felul in care ne prioritizam nevoile tine pana la urma de educatie. Daca facem o alegere, sa fie in cunostinta de cauza si asumata. Dar sexul si dragostea se atrag?
„Este cunoscut faptul ca centrii hipotalamici care elibereaza gonadotropi (hormonii secretati de hipofiza, cu actiune stimulatoare asupra glandelor sexuale) sunt diferiti de centrii motivatiei sexuale. Felul in care acestia se suprapun este modelabil prin educatia pe care o primim in familia de apartenenta si de societate.
Prin educatia primita pana la 13-14 ani si apoi prin autoeducatie, nevoia bazala de atasament va fi cizelata si reorientata de parinti spre dragostea pentru sexul opus. Odata cu primele experiente sexuale, atasamentul diadei (interactiunii) sexuale are toate sansele sa devina dragoste, daca partenerii se percep ca fiind compatibili.
O argumentare mult mai plauzibila sociologic, pentru care femeile sunt mai stabile in cuplu si urmaresc mai degraba satisfacerea nevoii de atasament in cadrul unui cuplu sexual, are la baza argumentele educatiei. In momentul de fata, constat ca pe strada mea, femeile sunt pur si simplu mai educate, avand acces deci la experimentarea acestei submodalitati a atasamentului, modelata cultural si numita simplu dragoste“, arata sexologul.
De ce vor femeile si dragoste, nu doar sex?
Psihologul Eduard Rosentzveig considera ca femeile sunt justificate sa isi doreasca satisfacerea nevoii de dragoste in cuplu mai pregnant decat barbatii, deoarece inteleg mai bine ce isi doresc sa traiasca.
„Ele tind sa fie mai educate decat acestia si isi dezvolta abilitati de introspectie si analiza relationala mai evoluate decat barbatii, fara ca nevoia de dragoste sa excluda insa nevoia de sex; cum libidoul nu este conditionat exclusiv hormonal, pofta de sex este stimulata si provocata in relatia cu un partener. Barbatii sunt la fel de capabili de dragoste, sentiment care poate sa apara si inainte, si in timpul, si dupa de sexul cu o partenera. Relatia sexuala cu o partenera poate fi, pentru acei care sunt «educati» sa priveasca femeile ca obiect, drept un sport de costisitor de relaxare. Pe cind cei educati sa priveasca femeile ca pe inima «fragila» a unui cuplu au cel mai adesea parte de satisfacerea nevoilor de sex si dragoste in cuplul marital si de toate satisfactiile unei vieti traite cu sens. Evident, asta se intampla intr-un context cultural si intr-o societate care favorizeaza stabilitatea cuplului“, conchide psihologul Eduard Rosentzveig.
Sursa: adevarul.ro