În această categorie de mituri medicale, examinăm câteva concepții greșite comune despre endometrioza. Acestea includ mituri despre cauze și opțiuni de tratament, precum și alte aspecte ale afecțiunii.
Endometrioza este o afecțiune cronică în care țesutul similar cu cel care căptușește de obicei interiorul uterului crește în afara uterului. Această afecțiune poate provoca durere în timpul menstruației, a actului sexual și a urinării sau a mișcărilor intestinale. De asemenea, poate fi responsabil pentru alte simptome, inclusiv greață, oboseală și probleme de sănătate mintală.
Uneori, în funcție de locația țesutului, poate cauza probleme cu fertilitatea. Mai mult, endometrioza poate apărea în sau în jurul altor organe, inclusiv plămânii.
La nivel mondial, aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă au endometrioză. Deși extrem de rară, endometrioza la bărbați poate apărea. În plus, deoarece simptomele endometriozei sunt atât de variate, persoanele cu această afecțiune întâmpină adesea o întârziere în diagnosticare.
Factorii de risc pentru endometrioză includ faptul că are o mamă, un frate sau o fiică cu această afecțiune, care au menstruații care au început înainte de vârsta de 11 ani sau care sunt abundente sau durează mai mult de 7 zile. Având un istoric de cicluri lunare scurte de mai puțin de 27 de zile poate crește, de asemenea, riscul de endometrioză la unele persoane.
Confirmarea diagnosticului de endometrioză implică adesea o intervenție chirurgicală laparoscopică, o procedură chirurgicală comună efectuată sub anestezie. Odată ce un medic confirmă un diagnostic, tratamentele includ gestionarea simptomelor cu terapie hormonală sau medicamente pentru ameliorarea durerii. Dacă durerea asociată endometriozei este severă sau dacă fertilitatea a fost afectată, intervenția chirurgicală este o opțiune. Cu toate acestea, în prezent nu există un remediu cunoscut pentru această afecțiune.
În ciuda acestor fapte cunoscute, multe mituri înconjoară endometrioza, lăsând mulți oameni confuzi cu privire la ce să creadă.
Pentru a ajuta la separarea realității de ficțiune, am discutat cu dr. Barbara Stegmann, conducător clinic, Woman’s Health la Organon și OB-GYN, și Carly King, N.D., medic naturopat licențiat la Entrepreneur și The Health Center Integrative Therapies.
De asemenea, am analizat cercetările recente revizuite de colegi pentru a dezvălui adevărurile susținute de știință despre endometrioză.
1, Perioadele sunt în mod normal foarte grele, foarte dureroase sau ambele
Deși estimările sugerează că mai mult de jumătate dintre femeile care au menstruație suferă de durere în timpul perioadelor, durerea severă poate indica uneori prezența endometriozei.
„Perioadele pot fi grele și dureroase cu endometrioză, dar nu este întotdeauna cazul. Durerea poate apărea în alte zone, cum ar fi durerea intestinală, durerea urinară, durerea de ovulație, precum și durerea în alte zone ale corpului. Sângerările menstruale pot varia în volum – durata ciclului poate varia, de asemenea, sângerarea la mijlocul ciclului fiind de asemenea un simptom potențial.”, a spus Dr. King a spus Medical News Today.
„Perioadele sunt în mod normal foarte grele/foarte dureroase – acesta este doar un mit parțial. Unii oameni au perioade foarte grele, foarte dureroase, dar acesta este doar un capăt al spectrului. Unele au crampe ușoare și perioade ușoare, iar altele au dureri între menstruații. Deci, cel mai bine este să discutați cu [un profesionist din domeniul sănătății] dacă aveți îngrijorări.”, a spus Dr. Stegmann.
2. Sarcina poate vindeca endometrioza
„Sarcina nu vindecă endometrioza. Unele femei văd îmbunătățiri ale simptomelor în timpul sarcinii, deși altele nu, iar altele pot observa o agravare a simptomelor”, a adaugat Dr. Stegmann.
Dr. Stegmann a subliniat, de asemenea, că „nu există remedii pentru endometrioză”. Totuși, ea a explicat că sarcina determină modificarea nivelului hormonal. Această variație a hormonilor poate duce la oameni care se confruntă cu diferite niveluri de durere după ce au un copil.
Cercetările sugerează, de asemenea, că sarcina nu pare să ofere beneficii femeilor cu endometrioză. În plus, oamenii de știință notează că, deși unele leziuni de endometrioză prezintă regresie, altele rămân stabile sau cresc.
3. O histerectomie poate vindeca endometrioza
Potrivit unui studiu care a implicat 137 de femei cu endometrioză care au suferit o histerectomie, 84% dintre participanți au fost mulțumiți de rezultatele după operație.
Cu toate acestea, în timp ce „histerectomie poate ameliora simptomele endometriozei pentru mulți oameni, […] afecțiunea poate reapare după intervenție chirurgicală”, a remarcat Dr. King.
„Simptomele pot continua, de asemenea, dacă există leziuni endometriale încă prezente în afara uterului”, a adăugat ea.
„Endometrioza răspunde la estrogen, care este produs de ovare. O histerectomie îndepărtează de obicei uterul față de ovarele și, prin urmare, nu ar vindeca endometrioza”, a explicat în continuare dr. Stegmann.
„Există diferite tipuri de endometrioză, de la leziuni care sunt doar la suprafață până la cele care invadează intestinul și alte organe. Acest tip se numește endometrioză cu infiltrare profundă sau DIE. Aceste leziuni probabil nu se vor ameliora chiar dacă îți sunt îndepărtate ovarele sau hormonii tăiați”, a continuat ea.
4. Endometrioza afectează doar organele reproducătoare feminine
„Leziunile de endometrioză se găsesc cel mai frecvent în pelvis și abdomenul inferior”, a spus Dr. King pentru MNT. „Cu toate acestea, ele se pot dezvolta oriunde în corp”, a remarcat ea.
Dr. Stegmann a explicat în continuare:
„De fapt, majoritatea endometriozei nu afectează organele de reproducere, ci se implantează în interiorul abdomenului, pe o suprafață numită peritoneu. Asta este ceea ce provoacă durere. Dar endometrioza poate fi găsită aproape oriunde și a fost observată în mucoasa plămânilor și chiar în creier, unde provoacă convulsii atunci când femeia are menstruație.”
„Din fericire, acest lucru nu se întâmplă foarte des, iar [profesionalul dvs. din domeniul sănătății] ar trebui să vă poată ajuta să urmăriți semnele sau simptomele implanturilor [situate în] alte locuri”, a continuat ea.
Totuși, un studiu din 2017 la șoareci care a investigat potențialul celulelor derivate din endometriu de a migra către alte organe ale corpului sugerează că endometrioza în locații îndepărtate de pelvis poate fi mai frecventă decât se recunoștea anterior.
5. Endometrioza provoacă întotdeauna durere
Datele studiului sugerează că peste 60% dintre femeile cu diagnostic de endometrioză raportează dureri pelvine cronice. Mai mult, persoanele cu endometrioză au șanse de 13 ori mai mari să aibă dureri abdominale decât cele fără această afecțiune.
Totuși, dr. King observă că, în ciuda faptului că durerea este un simptom comun, este posibil să primiți un diagnostic de endometrioză chiar dacă o persoană nu se confruntă cu nicio durere.
Dr. Stegmann a adăugat: „Unele persoane cu forme ușoare de endometrioză au dureri chinuitoare, iar unele persoane cu DIE au durere mică sau deloc. Credem că acest lucru poate fi legat de faptul dacă implantul eliberează anumite substanțe chimice care provoacă durere, precum și de locul în care apare implantul. De fapt, unii oameni nu știu niciodată că au endometrioză cu adevărat avansată până când nu au […] operație abdominală.”
6. Menopauza opreste endometrioza
Deși cercetările sunt limitate, oamenii de știință estimează că 2-5% dintre femei au endometrioză postmenopauză.
„Endometrioza nu se termină neapărat când ești la menopauză. De fapt, afecțiunea se poate dezvolta la ani după ce menstruația se oprește.” „Din același motiv pentru care o histerectomie nu vindecă întotdeauna endometrioza, nici menopauza poate să nu o vindece.”
Dacă durerea legată de endometrioză nu se oprește după menopauză, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății despre opțiunile de gestionare a durerii.
7. Endometrioza este egală cu infertilitate
Studiile sugerează că 30-50% dintre femeile cu endometrioză au dificultăți în a rămâne însărcinate. Totuși, dr. King a remarcat că, în ciuda statisticilor care leagă afecțiunea de provocările de fertilitate, „endometrioza nu înseamnă automat un diagnostic de infertilitate”.
8. Avortul provoacă endometrioză
Mitul potrivit căruia avortul provoacă endometrioză poate să fi apărut din cauza dezbaterii politice legate de avort. Cu toate acestea, aceasta nu este o afirmație bazată pe fapte.
9. Pilulele contraceptive pot vindeca endometrioza
Pilulele anticoncepționale nu vindecă endometrioza, „pot ajuta la reducerea simptomelor din cauza suprimării ovulației și a menstruației”, a explicat ea.
„Nimic nu vindecă endometrioza”, a adaugat dr. Stegmann. „Dar pilulele anticoncepționale tratează endometrioza prin echilibrarea hormonilor și prevenirea sângerării. Deci, sunt un tratament bun, dar nu un leac”, a explicat ea.
Alte medicamente utilizate pentru tratarea endometriozei includ analgezice, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
În plus, în 2018, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un antagonist al hormonului de eliberare a gonadotropinei, un medicament care ajută la tratarea durerii asociate endometriozei.
10. Nivelurile ridicate de estrogen provoacă endometrioză
„Nu s-a demonstrat că nivelurile ridicate de estrogen cauzează endometrioză. Cu toate acestea, medicamentele care blochează estrogenul pot ajuta la ameliorarea simptomelor.”
În plus, cercetarea sugerează că, deși nivelurile ridicate de estrogen nu pot provoca endometrioză, estrogenul și receptorii săi pot juca un rol în procesele pe care oamenii de știință le asociază cu această afecțiune.
1 Comment
Pingback: Mituri medicale: endometrioza fapte vs. ficțiune • VoxMedical | Viata si sanatate