Compania americana Moderna, creatoarea unuia dintre primele vaccinuri anti-COVID-19, vrea sa dezvolte vaccinuri impotriva a 15 virusuri si bacterii emergente sau neglijate, inclusiv impotriva febrei denga, Ebola si tuberculozei. In acest fel, sustin expertii companiei, vor sa limiteze riscurile aparitiei unor noi pandemii.
Moderna lucreaza deja la vaccinuri de acest tip impotriva unor virusuri precum HIV si Zika. Iar cei 15 agenti patogeni sunt din categoria celor mai mari riscuri de sanatate publica, potrivit OMS si Coalitiei pentru Inovatii in domeniul Pregatirii Epidemiologice.
Moderna isi propune ca pana in 2025 sa faca progrese insemnate in dezvoltarea vaccinurilor impotriva virusul Chikungunya, a febrei hemoragice Crimeea-Congo, Denga, Ebola, malariei si tuberculozei.
Compania americana nu vizeaza comercializarea acestor vaccinuri, ci vrea sa ajunga pana la faza primelor teste clinice realizate pe oameni, astfel incat sa poata alcatui un fel de “biblioteca a vaccinurilor”. In acest fel, spune CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, am castiga timp in cazul aparitiei unei pandemii provocate de unul dintre acesti agenti patogeni, si s-ar putea intra direct in faza 3 a studiilor clinice, ultima etapa inainte de lansarea lor pe piata.
Cooperare internationala
In acest demers, Moderna se bazeaza pe cooperarea dintre laboratoarele publice si private, prin intermediul “mRNA Access”, un program ce permite cercetatorilor din lumea intreaga sa utilizeze platforma sa tehnologica ARN mesager, pentru a-si continua apoi cercetarile in laboratoarele lor asupra bolilor infectioase emergente.
“Ne-ar placea sa facem acest lucru alaturi de cei mai buni experti din lume. Este vorba despre un instrument online ce permite oricarui cercetator partener al companiei Moderna sa dezvolte orice fel de vaccin in laboratorul sau”, a declarat Stephane Bancel.
“Daca pentru anumite virusuri, nimeni nu va dori un parteneriat, atunci noi le vom dezvolta singuri. Aceste virusuri sunt cunoscute de mult timp”, a adaugat Stephane Bancel.
Acuzatii ale unor ONG-uri
In general, fara profituri satisfacatoare, industria farmaceutica ezita sa se lanseze in cercetari indelungate si costisitoare asupra bolilor infectioase.
Pana la dezvoltarea vaccinului sau impotriva noului coronavirus, compania Moderna nu comercializase niciun medicament. Din vanzarea serului anti-COVID-19, insa, a realizat peste 18 miliarde de dolari, anul trecut. Compania a fost intens criticata de mai multe ONG-uri care pledeaza pentru o repartizare mai echitabila catre tarile sarace a dozelor produse de companie, dar si pentru democratizarea brevetelor sale.
“25% din dozele produse de Moderna au plecat anul trecut spre tarile cu venituri mici”, a spus Stephane Bancel.
CEO-ul Moderna sustine, de asemenea, ca firma a avut interdictie la export din partea autoritatilor americane pana in vara lui 2021.
“De atunci, avem o platforma, avem resurse financiare, nu le vom pastra la banca, ci le vom investi” in noi medicamente, a adaugat Stephane Bancel.
1 Comment
Pingback: Moderna vrea sa creeze vaccinuri pentru mai multe virusuri, catalogate de OMS printre cele mai mari riscuri de sanatate publica • VoxMedical | Viata si sanatate