Un nou studiu ne arată ca nu este stresul în sine rește riscul de complicaţii de sănătate, ci modul în care reacționăm la el.Cercetătorii de la Penn State au descoperit că modul în care oamenii reacționează la stres afectează sănătatea lor 10 de ani mai târziu și că tinerii, oamenii inteligenţi şi educaţi sunt mult mai afectaţi.Studiul a implicat 2.000 de bărbați și femei, care au făcut parte dintr-un unui studiu național numit Midlife în Statele Unite ale Americii – un studiu care măsoară sănătatea și bunăstarea oamenilor.
Participanții au fost întrebați despre sănătatea lor, starea de spirit și, dacă ar fi suferit de orice situaţii de stres în timpul zilei, cum ar fi dacă s-ar afla intr-un blocaj de circulație sau dacă au avut o ceartă cu cineva.Cercetătorii au colectat mostre de la participanț de salivă şi de cortizol, hormonul stresului.“Am făcut asta acum 10 ani în 1995 și din nou în 2005. Având aceste date datele longitudinale, am putut să ne uităm la schimbarea în experiențele de zi cu zi, dar modul în care experiențele care au fost care au loc acum 10 ani sunt legate de sănătatea și bunăstarea acum “, a spus David Almeida, profesor de dezvoltare umană şi studii de familie.
Cercetătorii au descoperit că oamenii care se tem în mod constant cu privire la situații tind să aibă dureri chiar și după zece ani. Acești oameni au avut, de asemenea, probleme cardiovasculare mai mult decât cei care au fost capabili să facă pace cu situația.“De exemplu, dacă aveți o mulțime de lucru pentru a face astăzi și vă sunt cu adevărat morocănos din cauza asta, atunci ai mai multe şanse de a suferi consecințe negative asupra sănătății 10 ani de acum, decât cineva care are, de asemenea, o mulțime de lucru pentru a face astăzi, dar nu-i lasa să deranjeze “, a spus Almeida.
Almeida a spus că oamenii pot fi în general clasificate în două tipuri, în funcție de modul în care reacționează la stres.„Cred că oamenii aparţin unuia din cele două tipuri. În cazul «oamenilor Velcro», atunci când întâlnesc un factor de stres, acesta se «lipeşte» de ei, astfel că la sfârşitul zilei ei continuă să fie supăraţi şi nervoşi. În schimb, «oamenii Teflon» lasă factorii de stres să treacă pe lângă ei, nefiind afectaţi. Pe termen lung, «oamenii Velcro» sunt cei care au parte de probleme de sănătate”, a explicat profesorul.
Almeida a adăugat că tinerii sunt mult mai susceptibi de a fi reactivi la stres decât persoanele mai în vârstă, precum și cei cu studii mai mici şi abilităţi cognitive mai mici tind să aibă niveluri mai mici de nivelul de stres.Studiile anterioare au arătat că oamenii care se tem în mod constant despre lucruri tind să aibă un risc mai mare de accident vascular cerebral şi dureri de spate .
Sursa: descopera.ro