Prim-adjunctul ministrului Sănătăţii, secretarul de stat dr. Raed Arafat a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în strategia Ministerului Sănătăţii este prevăzută înfiinţarea unor centre de arşi la nivel european, în afara celor din Bucureşti.
Potrivit lui Raed Arafat, este vorba despre un proiect care presupune înfiinţarea a 4-5 paturi de arşi în patru sau cinci dintre centrele regionale, pe lângă modernizarea secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă.
‘Viitorul – iarăşi ne uităm la o situaţie în care să rezolvăm alte centre de arşi decât numai cele din Bucureşti, la nivel european. Şi aici este gândirea de 4-5 paturi de arşi în 4 sau 5 dintre centrele regionale – care este încă un proiect care nu putem spune că începe acum, peste o lună sau un an, dar este un proiect prevăzut pe lângă modernizarea secţiilor de AŢI. Cred că mersul lucrurilor este mersul firesc, este o continuitate, s-a început cu ceva şi trebuie să continuăm până ce rezolvăm toate aspectele critice care din păcate produc şi nemulţumiri, dar produc şi probleme prin care pierdem pacienţi pe care puteam să-i salvăm dacă aveam tot acest complex rezolvat împreună’, a arătat Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai spus că decizia de a aloca fonduri pentru ATI din bugetul de stat ‘nu e o decizie uşoară”, dar că rezultatele vor fi vizibile în următorii doi ani, prin reducerea mortalităţii în aceste secţii.
‘Anul acesta pentru ATI şi pentru anumite programe specifice pe accident vascular cerebral şi pe traumă au fost aprobate de domnul ministru sume care ne vor facilita să-i sprijinim în îngrijirea pacienţilor, este zona în care, de regulă, finanţarea Casei Naţionale a fost întotdeauna sub nivelul care este necesar. Sunt convins că asta trebuie să fie concluzia, secţiile din cele 53 de spitale strategice care vor primi această subvenţie să renunţe total la obiceiul de a trimite pacientul său familia pacientului, că pacientul este în Terapie Intensivă, să cumpere una sau alta din oraş, având în vedere că prin minister vor avea totuşi ce le trebuie în secţia respectivă. Pe acest program au lucrat colegii de la AŢI, un colectiv condus de domnul doctor Săndesc din Timişoara, şi care au făcut una dintre foarte puţinele lucrări extrem de profesioniste care ne-au calculat toate standardele de cost în secţiile de AŢI. E un program pornit pe baza studiilor făcute în ultimele 4-5 luni de către colegii de la ATI’, a susţinut Arafat.
El a adăugat că trebuie dezvoltat un bloc operator de traumă integrat.
‘Deci asta este logica lucrurilor, pentru a duce sistemul la un nivel mai înalt. Un alt aspect care trebuie menţionat aici este şi ideea de a dezvolta un bloc operator de traumă integrat, unde bolnavul politraumatizat sau bolnavul critic care necesită echipe complexe să poată să intre, să aibă o sală de operaţie liberă care să intervină imediat’, a mai spus Raed Arafat.
Sursa: agerpres