De la un singur donator din Sibiu au fost recoltate toate ţesuturile viabile: os, cornee şi piele, ceea ce a înseamnat o nouă şansă la viaţă pentru un număr record de pacienţi care au beneficiat de transplant de organe: zece.
Cel mai mic de pe lista de aşteptare pentru transplantul de ficat, a fost un baieţel de 2 ani şi jumătate, acesta nefiind compatibil cu nimeni din familia lui.
“Fără transplant nu supravieţuia. Mai avem o fetiţă de şase ani, pentru noi a fost un şoc.” a declarat Mariana Hojbota, mama băieţelului.
Copilul de 2 ani a primit, de fapt, doar un sfert din ficat. Restul grefei de ficat a fost transplantată unui bărbat de 30 de ani, tatăl unui bebeluş de 6 luni. Un caz dificil, bolnavul a fost luni retransplantat, dupa ce organismul a respins prima grefă, anul trecut.
“Tot ce s-a putut s-a facut. Acum bineînţeles că se luptă pentru fetiţa şi pentru el. Şi pentru soţie, pentru familie.“, a spus Ana Sas, mama primitorului.
Specialiştii din Cluj au reuşit să realizeze primul transplant pancreatic după o lungă pauză unui bărbat care era diabetic de 15 ani. Chiar dacă acum are 40 de ani, acesta riscă să ajungă orb şi să îi cedeze rinichii.
Pentru că în Romania transplantul pancreatic s-a oprit inexplicabil acum 5 ani, nu mai spera să scape de injecţiile cu insulină, de dietă strictă şi de ameninţarea permanentă a crizelor.
“Parcă m-am născut a doua oară…“, marturiseşte Attila Muszka, cel care a primit pancreasul.
“Nici nu ne aşteptăm să răspundă aşa de bine.“, a declarat Mihai Lucan, şeful clinicii de urologie.
Transplantul de pancreas e însă printre cele mai dificile intervenţii – cu risc mare de infecţie şi de respingere.
În afara de Cluj-Napoca, alte doua centre sunt acreditate pentru transplant pancreatic: Fundeni şi Sfânta Maria, din Bucureşti.
O astfel de intervenţie de transplant, care este în Romania acoperită de asigurarea de stat, costă în străinătate până la 150.000 de euro.
sursa: http://stirileprotv.ro/