Incidenta diabetului zaharat de tip 2, este in crestere la nivel mondial, dupa cum afirma medicii diabetologi. Potrivit ultimelor statistici, aceasta crestere se intalneste si in tara noastra, aproximativ doua milioane de romani au diabet zaharat si peste trei milioane de persoane au prediabet.
In cadrul evenimentului “Alimentatia si diabetul zaharat – Sanatatea se cunoaste de dimineata” – medicii diabetologi afirma ca, Romania reprezinta a zecea tara din Europa privind diabetul zaharat.
Complicatiile acestei boli sunt costisitoare, diabetul fiind principala cauza de cecitate, adica de orbire.
“Cred ca toata lumea ar trebui sa se ingrijoreze datorita afectiunilor metabolice care sunt in continua crestere. La nivel mondial, numarul pacientilor cu diabet zaharat este undeva la 400 de milioane. In Romania, numarul persoanelor active cu diabet care urmau tratament la sfarsitul anului trecut a fost in jur de 900 de mii, in timp ce numarul real este in jur de 2 milioane. In judetul Timis, in prezent, sunt 28 de mii de persoane cu diabet zaharat.”, a spus prof.univ.dr. Romulus Timar, seful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean Timișoara.
In Romania, numarul pacientilor noi cu diabet este in crestere
“Numarul este in continua crestere, numarul pacientilor noi, din anul trecut a fost de 2.000.”
“Daca diabetul este depistat precoce si se iau masuri de tratament corespunzatoare, complicatiile nu apar. Insa, la ora actuala, diabetul este cauza principala de cecitate (orbire), amputatii la nivelul membrelor inferioare, a stadiilor finale de boala cronica de rinichi care necesita transplant renal sau dializa. De asemenea, diabetul zaharat creste riscul cardiovascular de doua pana la sase ori.”, a adaugat prof.univ.dr. Romulus Timar, seful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean Timișoara.
Diabet – prevenire
Adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric, alimentatie sanatoasa, excluderea grasimilor, renuntarea la fumat, precum si exercitiile fizice sunt principalele comportamente recomandate de medici. De asemenea, micul dejun este o conditie esentiala, deoarece previne sau intarzie aparitia diabetului zaharat.
“Dintre toate mesele zilei este cea mai importanta masa, pentru ca este momentul in care organismul ar intra in functiune si este important sa ii dam energie pentru ca altfel se simte amenintat si scade rata metabolismului bazal, rata arderilor, ceea ce este primul pas catre viitoarea obezitate. Este important nu doar pentru pacientii cu diabet zaharat, ci absolut pentru orice om. Pe langa faptul ca trebuie sa luam micul dejun, sigur ca nu este indiferent ce mancam. Este important sa alegem si alimentele sanatoase, cereale integrale, fructe, legume, carne slaba, peste, lactate si sa incercam sa evitam alimentele bogate in calorii. Cand ne referim la alimentatie, este important si lichide, de preferat apa. Ar trebui sa bem cel putin doi litri de apa pe zi. Sa nu uitam si efortul fizic, pe care, din pacate, oamenii in secolul nostru nu o prea practica, ar fi important ca macar 30 de minute pe zi sa facem miscare.”, a spus dr. Alexandra Sima, medic specialist diabet, Spitalul Județean Timișoara.
Diabet la copii
Atentia indreptata asupra alimentatie copiilor este foarte importanta, numarul cazurilor de diabet la varste mici este, de asemenea, in crestere in Timiș. Sub varsta de 16 ani, sunt diagnosticati 80 de copii.
“In momentul in care constata ca fiul sau fiica au tendinta la exces ponderal sa se adreseze medicului pediatru. Recomandarile nutritionale trebuie sa le faca un pediatru, deoarece el este intr-o continua crestere si dezvoltare si noi trebuie sa adaptam recomandarile nutritionale in functie de varsta pe care o are copilul.”, a spus conf. univ.dr. Iulian Velea, medic primar pediatrie, Clinica II Pediatrie Bega, Timișoara.
“Sunt considerate grupe de risc, un copil cu o greutate la nastere peste 4 kg, copiii care au in familie un diabet de tip 1 sau 2, copiii care sunt alimentati artificial cu lapte de vaca inca din primele luni de viata post sa dezvolte diabetul zaharat.”
“Din pacate, in ultima perioada, a scazut foarte mult varsta la care debuteaza diabetul zaharat. In ultima luna, am avut trei cazuri de copii sub trei ani.”
“Singura problema este sa se respecte cu foarte mare strictete regimul terapeutic, insulino terapia, alimentatia, si cu adaptarea corecta a dozelor de insulina. singura problema tine de cat de intelegatori sunt ei si mai ales familia, pentru ca acesti copii pana in jurul varstei de 23 de ani sunt practic in familie si raspunzatori de evolutia bolii este familia.”, a spus conf. univ.dr. Iulian Velea, medic primar pediatrie, Clinica II Pediatrie Bega, Timișoara.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, sarbatorita anual in data de 14 noiembrie, in acest an, se pune accent pe importanta unui mic dejun sanatos, ca etapa esentiala in mentinerea sanatatii, precum si a prevenirii numeroaselor afectiuni.
autor:Liana Gorun