Cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline si alte medicamente derivate din plasma umana, precum si asociatia reprezentativa a sectorului producatorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) au fost amendate cu 353.393.694 lei de catre Conciiul Concurentei.
Companiile din Elvetia, Germania, Belgia si Italia sunt acuzate impreuna ar fi santajat statul roman sa renunte la o taxa, prin privarea bolnavilor de imunoglobulinel, timp de trei ani.
“In urma investigatiei, declansate in 2018, autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonata, care a vizat limitarea si, chiar, intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autoritatilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana.
In acest fel, companiile urmareau sa isi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit. PPTA a facilitat aceste practici anticoncurentiale si a contribuit prin propriile actiuni la atingerea obiectivului comun, depasind, prin aceasta, sfera activitatilor specifice la nivelul unei asociatii cu scopul de a influenta procesul legislativ”, potrivit Consiliului Concurentei.
Scoaterea de pe piata a medicamentelor derivate din sange uman, esentiale in tratarea unor afectiuni grave ce afecteaza sinteza anticorpilor sau a bolnavilor de cancer, a pus in pericol sanatatea publica. Companiile au urmarit, fara sa tina cont de efectele unei astfel de decizii asupra bolnavilor, doar crestrea profitului.
“Ceea ce am constatat este ca aceste companii si-au coordonat comportamentul intr-un efort de a negocia cu statul roman termeni mai favorabili pentru produsele lor, erau nemultumite de pretul din Romania si de faptul ca exista o reducere de volum. Vinzi mai mult, atunci ai o reducere de pret.
Nu contestam dreptul niciunei companii de a decide, de a vinde sau nu la un anumit pret produsul. Problema e ca aceste companii, in loc sa ia decizii individual, selectiv, timp de cativa ani au retras anumite produse de pe piata din Romania creand o presiune pe piata din Romania, asupra autoritatilor de a schimba regulile, de a excepta aceste produse de la taxa clawback. Au retras de pe piata anumite produse, ca sa creeze presiune asupra guvernului sa renegocieze termenii contractelor.
Nu-i putem obliga sa vanda un produs daca nu vor, dar ce n-au voie e sa se asocieze ca sa si creasca puterea de negociere fata de statul roman”, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Investigatiile, care au scos la iveala practica acestor companii farmaceutice pana in 2021, s-au desfasurat in colaborare cu autoritati din Belgia si din Italia.
Alexandru Rafila nu cunoaste situatia
Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a spus ca nu cunoaste detalii nici despre punctul de vedere al acestor companii si nici al Consiliului Concurentei, insa, legea trebuie aplicata.
“In mod evident, limitarea accesului pe piata sau intelegerea pe pret trebuie sa fie sanctionate conform legii”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
Problemele au inceput in 2016 si s-au acutizat in 2017
Problemele au aparut in 2016 cand mai multi producatori au retras medicamentele de pe piata pentru ca nu s-au inteles la pret. Un an mai tarziu, in iulie 2017, in Romania nu mai era nici urma de medicamente pentru cei care sufera de cancer sau boli rare.
In 2018, cand la conducerea Ministerului Sanatatii era Sorina Pintea, a fost activat Mecanismul de protectie civila astfel incatat bolnavii de la noi din tara sa poata beneficia de tratamentele vitale. Romania a apelat la ajutorul statelor din UE si NATO in problema pacientilor cu imunodeficienta.
1 Comment
Pingback: O asociere de firme straine producatoare de medicamente ar fi santajat statul roman si ar fi creat o criza a imunoglobulinelor • VoxMedical | Viata si sanatate