Pe lângă faptul că femeile care suferă de obezitate au dificultăţi în a rămâne gravide, ele au şi şanse mai mari de a pierde sarcina – spre deosebire de cele care au o greutate normală, dar mai îngrijorător este faptul că aproape jumătate dintre femeile supraponderale sau obeze au şanse să nască un copil cu malformaţii congenitale majore.
De aceea, sarcina trebuie monitorizată în permanenţă, şi le este recomandat femeilor gravide că împreună cu medicul ginecolog care se ocupă de ele să ţină evidenţa greutăţii pe perioada sarcinii, iar dacă este cazul să adopte măsurile corective necesare.
În ceea ce priveşte creşterea în greutate – normală în timpul sarcinii, în mod normal această se situează între 10 şi 16 kilograme; femeile care se confruntă cu excesul de greutate, însă, trebuie să evite cu tot posibilul să depăşească 10 kilograme acumulate în această perioadă.
Ce fel de complicaţii pot aduce excesul ponderal şi obezitatea în sarcină?
Femeile supraponderale sau obeze sunt mai predispuse să întâmpine probleme medicale pe parcursul sarcinii, spre deosebire de cele care au o greutate corporală în limite normale. Cu cât o persoană are mai multe kilograme peste medie, cu atât creşte riscul ei de a dezvolta complicaţii.
Acest complicaţii includ:
- Avortul spontan, atunci când copilul moare în pântece înainte ca sarcina să împlinească 20 de săptămâni;
- Naşterea unui copil mort, atunci când acesta moare în uter înainte de naştere, dar după ce sarcina împlineşte 20 de săptămâni;
- Hipertensiunea arterială şi preeclampsia, o formă de hipertensiune arterială care este întâlnită doar la femeile gravide. Aceasta poate provoca probleme grave pentru mama şi copil;
- Eclampsia (accident acut de toxemie gravidica, produs în ultimile trei luni de sarcină şi în timpul sau după travaliu, şi care constă în accese repetate de convulsii, urmate de o stare comatoasă);
- Diabetul gestational, diabet zaharat care apare la femeile gravide din cauza neputinţei organismului de a secretă insulina necesară pentru a menţine gliecemia în limite normale.
Complicaţii în timpul travaliului şi al naşterii
Unele dintre aceste probleme, cum ar fi preeclampsia, pot creşte şansele de naştere prematură, adică venirea copilului pe lume înainte de a se împlini 37 săptămâni de sarcină, ceea ce îi poate cauza acestuia grave probleme de sănătate.
În plus, excesul de greutate şi obezitatea pot aduce probleme ulterioare copilului. Cei mai mulţi copii născuţi de femeile supraponderale şi obeze sunt născuţi sănătoşi, însă în unele cazuri pot exista şi urmări, cum ar fi:
- Malformaţii congenitale, inclusiv defecte de tub neural. Acestea sunt defecte congenitale ale creierului şi ale coloanei vertebrale;
- Răni, cum ar fi distocie la umăr în timpul naşterii, deoarece copilul este mare;
- Moarte după naştere;
- Obezitate infantilă
Soluţii pentru a reduce complicaţiile în timpul sarcinii
Pierderea în greutate este principala soluţie pentru a reduce şansele de a dezvolta complicaţii pe parcursul sarcinii. Astfel, femeile care au câştigat lupta cu greutatea în plus sunt mai puţin predispuse la probleme de fertilitate şi complicaţii, cum ar fi diabetul gestational şi hipertensiunea arterială, iar copiii prezintă un risc mic de a fi născuţi prematur sau cu defecte.
Chirurgia bariatrica s-a dovedit a fi cea mai sigură metodă de a ajunge la o greutate normală, iar acesta ar trebui să fie primul pas pe care trebuie să îl facă femeile supraponderale sau obeze care îşi doresc să aibă o sarcină lipsită de complicaţii şi să nască un copil sănătos.
Se recomandă ca ele să aştepte cel puţin un an de la efectuarea intervenţiei, înainte de a încerca să rămână însărcinate. Pe de altă parte, dacă ele sunt deja însărcinate, atunci pierderea rapidă în greutate ar avea efect contrar, cauzând probleme grave de sănătate pentru copil.
sursa: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate, https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov
1 Comment
Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate