În cele aproximativ 800 de cazuri de infectare a oamenilor, din ultimii 20 de ani, jumătate au fost mortale.
Jeremy Farrar, cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat joi, la sediul de la Geneva al agenției, că, deși până acum nu există nicio dovadă privind capacitatea virusului gripei aviare (H5N1) de a se transmite de la om la om, “există o îngrijorare imensă că acesta va dezvolta această capacitate”, având în vedere cazurile tot mai dese în care el a trecut de la păsările de curte la capre și la vaci. Evoluția, consemnată în SUA, a reprezentat o surpriză pentru experți, care considerau că gripa aviară nu afectează mamiferele. Autoritățile americane au raportat luna aceasta că o persoană din Texas s-a îmbolnăvit de gripă aviară (dar a supraviețuit). Investigația ulterioară a arătat că 16 bovine din șase state americane diferite au fost infectate cu gripă aviară, aparent după contactul cu păsări sălbatice.
Farrar a subliniat faptul că în relativ puținele cazuri în care oamenii au fost infectați cu gripă aviară (prin contactul cu animale) “rata mortalității s-a dovedit extraordinar de mare”. Din 2003 până în 2024, din 889 de cazuri la oameni (în 23 de țări), 463 au fost mortale.
OMS a cerut o monitorizare sporită, spunând că este critică detectarea momentului în care virusul s-ar adapta și ar începe să se transmită de la om la om. Oficialul OMS a precizat că se fac deja eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a subliniat necesitatea de a se asigura că autoritățile de sănătate regionale și naționale din întreaga lume au capacitatea de a diagnostica virusul.
Sursa: OMS și www.biziday.ro