Un „pancreas bionic” ar putea îmbunătăți gestionarea diabetului de tip 1, eliminând necesitatea testării constante a zahărului din sânge.
Un nou sistem automat de administrare a insulinei, descris ca „pancreas bionic”, urmărește nivelurile de glucoză din sânge ale unei persoane utilizând un monitor de glucoză, apoi eliberează automat insulina atunci când este necesar folosind o pompă de insulină.
Acest dispozitiv înlocuiește necesitatea de a testa nivelurile de glucoză folosind standardul de îngrijire existent, cum ar fi testele de sânge prin pungi cu degetul, mai multe injecții zilnice de insulină sau alte pompe automate.
Un nou studiu de cercetare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 arată că, atunci când este testat în raport cu standardul de îngrijire existent, pancreasul bionic s-a dovedit a fi mai eficient în menținerea nivelurilor de glucoză (zahăr) din sânge în limite normale.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au nevoie de insulină pentru a-și menține nivelul de glucoză din sânge. Un nou pancreas bionic folosește tehnologia de ultimă generație pentru a furniza automat insulină, necesitând mai puțină intervenție a utilizatorului și oferind mai multă automatizare pacienților.
Acest lucru se datorează faptului că dispozitivul poate ajusta automat dozele de insulină pe baza nivelurilor de glucoză (zahăr) din sânge ale pacientului, măsurate folosind un monitor continuu de glucoză.
Un studiu clinic, desfășurat în 16 locații clinice din Statele Unite, a examinat utilizarea acestui dispozitiv comparându-l cu îngrijirea standard, care a implicat administrarea de insulină fie prin injecție, fie prin pompă și utilizarea unui monitor continuu de glucoză.
326 de participanți cu diabet
Publicat în New England Journal of Medicine, cercetarea a înrolat 326 de participanți cu vârste cuprinse între 6 și 79 de ani care aveau diabet de tip 1 și utilizau insulină de cel puțin 1 an.
Participanții au fost alocați aleatoriu unui grup de tratament folosind pancreasul bionic sau un grup de control standard de îngrijire care a continuat cu metoda lor de monitorizare a glucozei și dozarea insulinei înainte de încercare.
În timpul studiului, participanții care foloseau pancreasul bionic nu mai trebuiau să numere carbohidrați sau să injecteze insulină pentru a-și corecta nivelurile ridicate de glucoză din sânge, deoarece dispozitivul a detectat glicemia și apoi a calculat și eliberat insulina necesară.
Dr. Philip Raskin, profesor de medicină internă la UT Southwestern Medical Center, unul dintre investigatorii studiului, a explicat principalele descoperiri, spunând că „persoanele cu diabet de tip 1 [acum] au un dispozitiv care le poate ajuta să păstreze un control excelent. a diabetului lor, ceva ce era aproape imposibil înainte.”
Participanții care utilizează pancreasul bionic, hemoglobina glicata s-a îmbunătățit de la 7,9% la 7,3%, dar a rămas neschimbată în grupul de control.
Hemoglobina glicată este o măsură a controlului glicemiei pe termen lung al unei persoane, numit și testul hemoglobinei A1c.
Provocări ale managementului zahărului din sânge
Pe lângă o dietă sănătoasă și exerciții fizice, monitorizarea glicemiei și administrarea insulinei după cum este necesar sunt aspecte cheie ale gestionării diabetului de tip 1. Cu toate acestea, poate fi o provocare să mențineți nivelurile de glucoză din sânge în intervalul corespunzător.
În studiu, participanții din grupul de tratament pentru pancreas bionic au petrecut cu 11% mai mult timp, aproximativ 2,5 ore pe zi, în intervalul țintit al glicemiei în comparație cu grupul de control.
Prof. Frank Joseph, specialist în diabet, endocrinologie și medicină internă la Serviciul Național de Sănătate, Regatul Unit și fondator al DAM Health, care nu este implicat în cercetare, a remarcat că:
„Pancreasul bionic, așa cum a fost utilizat în studiu, a ajutat persoanele care suferă de diabet de tip 1 să atingă un nivel mai bun de control al diabetului, având mai mult timp în intervalul țintă. Ceea ce înțelegem prin „interval țintă” este locul în care ar trebui să fie în mod ideal nivelurile de glucoză din sânge și asta este ceea ce oferă pancreasul bionic, în comparație cu tratamentul standard pentru oameni, care în prezent este în cazul în care injectați insulină în organismul lor de patru ori pe zi.”
Dr. Nora Lansen, medic primar și director clinic virtual la Galileo, care nu face parte din studiu, a adăugat că „potenţialul de eroare umană atunci când se calculează nevoile de insulină este real”.
„A avea un sistem automat pentru a elimina o parte din calculul ar putea crește cu adevărat acuratețea”, a remarcat ea, „și scădea riscul de rezultate adverse din exagerarea cu insulină [care duce la hipoglicemie] sau subdozarea cronică – [diabetul] slab controlat duce la tot felul de rezultate negative, inclusiv cetoacidoza diabetică, care poate fi fatală.”