Copiii din Romania au si ei drepturi, dar putini adulti le si respecta. Pentru 4 din 10 copii, deciziile de orice fel sunt luate de catre mama. Mai mult, 2 din 10 parinti inca mai cred ca bataia este rupta din Rai, potrivit ultimelor studii ale organizatiei UNICEF. In plus, un sfert dintre copii asista la certuri in familie cel putin o data pe zi.
Ce decizii se iau de catre parinti
Conform studiului anual al UNICEF pe anul 2016 referitor la practicile parentale deciziile in privinta copiilor sunt luate in mare parte de ambii parinti. Pe locul doi in privinta deciziilor se afla mama.
15% dintre parinti au spus ca pedepsele sunt necesare in educatia copilului
In ceea ce priveste bataia aplicata copiilor, parintii cred, in proportie de 20 la suta, ca unde da mama creste. De asemenea, un procent de 26% spun ca bataia este rupta din rai. De asemenea, doar 39 la suta dintre adulti cred ca un copil poate fi educat si fara pedepse. La polul opus se afla 15% dintre parinti au spus ca pedepsele sunt necesare in educatia copilului.
Si in cazul in care copiii fac boacane, 69 la suta dintre parinti, un procent destul de ridica, le explica propriilor copii de ce nu este bine ce au facut, dar si 54 la suta ridica vocea, in timp ce 25 la suta ii recompenseaza daca nu mai repeta ce au facut.
In mediul rural, un copil din 10 merge la culcare flamand
Un alt raport al World Vision Romania despre bunastarea copilului din mediul rural ne arata ca in 2016, peste 70 la suta dintre familiile de la tara nu le-au putut oferi copiilor o alimentatie de calitate, iar unul din 10 copii a mers la culcare flamand.
Raportul mai arata ca procentul copiilor care fumeaza este in crestere fata de 2014 – de la 7,3 la suta la 9 la suta, in timp ce incidenta consumului de alcool a ramas constanta – la 21 la suta.
De asemenea, 30 la suta dintre copiii cu varste intre 7 si 12 ani prezinta dificultati de intelegere a unui text simplu, in crestere cu doua procente fata de 2014, specialistii precizand ca exista un decalaj in ceea ce priveste educatia copiilor din mediul rural si educatia copiilor din mediul urban.
Mai mult, 40 la suta dintre copii petrec mai mult de doua ore pe zi muncind in gospodarie, un procent mai mic decat in 2014 (58,5 la suta), iar 8 la suta dintre ei chiar lipsesc de la scoala pentru a se duce la munca.
Printre cauzele abandonului scolar in primele opt clase se numara dezinteresul parintilor pentru educatia scolara a copilului, absenteism cauzat de implicarea copilului in munci agricole, abuzul, violenta, neglijarea, parasirea scolii pentru a insoti parintii la munca in strainatate sau plecarea parintilor la munca in strainatate si nesupravegherea copiilor lasati acasa. Dupa clasa a opta, se adauga si costurile scolarizarii si performantele slabe ale elevului.
In ceea ce priveste drumul catre scoala, 15 la suta dintre copiii care locuiesc in mediul rural fac mai mult de o ora de acasa pana la scoala, iar faptul ca unii dintre ei provin din familii sarace si, astfel, sunt imbracati mai modest sau nu au pachet pentru scoala, duce la marginalizare.
Studiul arata ca 16 la suta dintre copii se simt intotdeauna tratati diferit fata de ceilalti copii din clasa si nu se simt confortabil in preajma lor.
Specialistii recomanda implementarea unor proiecte concrete, integrate din “Pachetul integrat de masuri pentru reducerea saraciei”, intensificarea actiunilor de interventie pentru prevenirea imbolnavirilor, imbunatatirea serviciilor de monitorizare si a mecanismelor de interventie a autoritatilor pentru reducerea cazurilor de violenta impotriva copiilor, lansarea de programe de informare a populatiei privind oportunitatilor scolare si profesionale, dar si infiintarea de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilitati.
Lichidari de primavara – pana la 35% reducere la electrocasnice