Cu ajutorul unui medicament folosit pentru diabet de tip 2, evolutia bolii Parkinson ar putea fi stopata, sugereaza un studiu clinic.
Medicamentele utilizate in prezent contra Parkinson contribuie la ameliorarea simptomelor, insa nu previn moartea celulelor cerebrale.
Medicamentul a putut stopa evolutia bolii Parkinson
Studiul efectuat pe 62 de pacienti, publicat in jurnalul ”Lancet”, indica faptul ca medicamentul a putut stopa evolutia acestei boli.
Echipa de oameni de stiinta de la University College London (UCL) s-a declarat ”incantata” de rezultate, insa indeamna la precautie deoarece beneficiile pe termen lung ale medicamentului sunt inca incerte, fiind nevoie de teste suplimentare.
”Nu este absolut nici o indoiala ca un medicament care sa incetineasca evolutia afectiunii este cea mai importanta nevoie deocamdata neindeplinita in cazul bolii Parkinson; acest lucru este de necontestat”, a declarat pentru sursa citata profesorul Tom Foltynie, unul dintre cercetatorii care au contribuit la studiu.
In boala Parkinson creierul se deterioreaza progresiv
In boala Parkinson creierul se deterioreaza progresiv, iar celulele care produc hormonul numit dopamina sunt distruse, fapt ce determina aparitia unui tremor, ingreunarea miscarilor si, in cele din urma, probleme de memorie.
Terapiile utilizate in prezent ajuta la ameliorarea simptomelor prin cresterea nivelurilor de dopamina, insa moartea creierului continua, iar efectele bolii se inrautatesc, neexistand niciun medicament care sa stopeze acest proces.
In cadrul studiului clinic, jumatate dintre pacienti au primit medicamentul pentru diabet numit exenatide, iar celorlalti li s-a administrat un placebo. Toti subiectii si-au pastrat medicatia obisnuita.
Persoanele care au urmat tratamentul obisnuit au inregistrat un declin in timpul celor 48 de saptamani de studiu, insa starea celor carora li s-a administrat exenatide a ramas stabila. In plus, dupa trei luni de la intreruperea tratamentului experimental situatia subiectilor care au primit exenatide era in continuare pozitiva.
”Acesta este primul studiu clinic efectuat pe pacienti reali cu Parkinson in cadrul caruia a fost observat un astfel de efect”, a adaugat profesorul Foltynie. “Ne ofera incredere ca exenatide nu doar mascheaza simptomele, ci are efect asupra bolii de baza”, a mai spus el subliniind ca cercetatorii sunt ”incantati si incurajati, dar totodata precauti deoarece trebuie sa replicam aceste descoperiri”.
Medicamentul trebuie sa fie in continuare studiat pe o perioada mai lunga de timp, in contextul in care un remediu eficient va trebui sa tina pe loc boala timp de cativa ani pentru ca pacientii sa observe diferente semnificative.
Medicamentul contribuie la controlul nivelului glicemiei in diabet actionand asupra senzorului unui hormon numit GLP-1. Acesti senzori se regasesc de asemenea si in celulele cerebrale, precizeaza sursa citata.
Oamenii de stiinta banuiesc faptul ca acest medicament stimuleaza celulele cerebrale sa functioneze mai eficient sau le ajuta sa supravietuiasca. Acesta este si motivul pentru care remediul este testat si pentru alte afectiuni neurodegenerative, printre care se numara boala Alzheimer.
2 Comments
Pingback: Diabetul ar putea fi vindecat cu ajutorul unui dispozitiv medical implant sub piele • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Musk vrea să revoluţioneaze acum medicina: În şase luni vom instala cipul Neuralink în creierul unei fiinţe umane • VoxMedical | Viata si sanatate