În incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnată Ziua Mondială împotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day).
În lume, un copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde, în contextul în care în fiecare an, din ce in ce mai mulţi copii sunt victimele acestei boli. Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai informaţi.
În România, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “Grigore Alexandrescu”, alături de compania Pfizer susţin activ Ziua Mondială împotriva Pneumoniei prin acţiuni menite să informeze şi să educe continuu familiile în vederea unui comportament preventiv când vine vorba de sănătatea copiilor.
Ziua Mondială împotriva Pneumoniei este o iniţiativă globală care îşi propune să educe şi să informeze părinţii din întreaga lume cu privire la faptul că pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani, poate fi prevenită.
“Un lucru este cert, faptul că agresivitatea unei pneumonii din copilarie, dar şi aplicarea unor metode pofilactice de la vârste mici, dictează efectul la distanţă pe plamânul viitorului adult unde evoluţia este de multe ori ancorată în evenimentele din copilărie.”, declară Prof. Dr. Florin Mihălţan – Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
„În România, statisticile sunt extrem de îngrijorătoare, aproximativ 28% din decesele care apar în perioada 0-1 an sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. O pondere însemnată dintre sugari şi copii suferă de pneumonie, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască”, spune Prof. Dr. Doina Pleşca.
La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de prevenţie a pneumoniei. În România, bolile pneumococice şi, indirect, pneumonia este principală cauză a mortalităţii infantile. În situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi se îmbolnăveşte de pneumonie, tratamentul care se aplică este cel cu antibiotice.
„Pneumonia este una dintre bolile care pot fi prevenite şi e păcat ca părinţii să nu fie informaţi despre acest lucru. Părinţii ar trebui să întrebe medicul de familie sau medicul pediatru despre modalităţile de prevenţie ale pneumoniei. Este o obligaţie morală şi un drept al copiilor.”, adaugă Prof. Dr. Orăşeanu Dumitru – Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Ziua Mondială a Pneumoniei a fost înfiinţată ca organizaţie în aprilie 2009, cu obiectivul de a comunica pericolul pe care pneumonia îl reprezintă pentru sănătatea publică şi pentru a preveni milioanele de decese care sunt înregistrate în fiecare an, în intreaga lume.
Coaliţia reuneşte o serie de organizaţii internaţionale, guvernamentale, non-guvernamentale şi comunitare , instituţii de cercetare şi academice, fundaţii şi persoane fizice.
Sursa: Societatea Română de Pneumologie