Oamenii de ştiinţă au fost capabili de a înregistra imagini video din interiorul creierului uman, urmărind cum funcţionează creierul din interior.
Folosind o nouă tehnică imagistică folosind proteine bioluminiscente de la meduze, pentru a lumina interiorul unui neuron, cercetătorii au fost capabili să înregistreze imagini video incredibile, în care se observă cum se deplasează în interiorul unui neuron pentru a reînnoi structura sa.
„Creierul nostru este dezasamblat şi reasamblat în fiecare zi”, a declarat co-cercetatorul Don Arnold, profesor asociat de biologie moleculară şi computaţionala de la Universitatea din California de Sud Dornsife Colegiul de Litere, Arte și Științe.
„De astăzi într-o săptămână, creierul fiecăruia dintre noi va fi compus din proteine total diferite de cele care-l compun astăzi”, a spus Arnold.
„Clipul video pe care l-am realizat arată acest proces în desfăşurare. Ştiam că acest lucru se întâmplă, dar acum îl putem observa pentru prima dată”,
Cu ajutorul acestei filmări, oamenii de ştiinţă au înţeles modul în care proteinele sunt direcţionate în cele două tipuri de compartimente aflate în interiorul unui neuron, axonul şi dendritele. Axonul este partea celulei responsabilă cu transferul unui semnal electric către alte celule, în timp ce dendritele sunt însărcinate cu recepţionarea semnalelor electrice lansate de celelalte celule.
„Se ştia de câteva decenii faptul că proteinele au ca destinaţie un compartiment sau altul. Până acum, când am putut observa în mod direct procesul, nu ştiam exact cum funcţionează procesul ce stabileşte destinaţia fiecărei proteine”, a explicat Sarmad Al-Bassam, cercetătorul care a coordonat acest studiu.
Iată imaginile surprinse de cercetători în interiorul unui neuron din creierul uman:
Cercetătorii au spus că, deoarece există mai multe căi diferite care se suprapun într-un neuron, este dificil de a studia fluxul de proteine din interiorul neuronilor.
Cu toate acestea, Al-Bassam și echipa sa au reușit să rezolve această problemă prin dezvoltarea unei tehnici noi, care implica blocarea unei căi unice, creând o întârziere de vezicule de transport (bule mici, care călătoresc în sus și în jos neuroni care transportă marfă proteine membrana), umplut cu proteine luminoase.
Apoi echipa a folosit un medicament pentru a elibera toate restanțele puțin o dată într-un impuls luminos, iar rezultatele au fost “foarte surprinzător”, a declarat co-cercetator Don Arnold, profesor asociat de biologie moleculară şi computaţionala la Colegiul USC de Litere Dornsife.
“Am constatat că, mai degrabă decât să fie direcționate în mod special la dendritele, vezicule care transportă proteine introduceți inițial ambele compartimente, dar apoi sunt oprite și împiedică deplasarea dincolo de segmentul inițial al axonului”, a adăugat el.
Constatările sunt publicate în Jurnalul Rapoarte celulare.
Sursa: Daily Mail