Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” marcheaza o noua premiera medicala nationala pe Clinica de Chirurgie Vasculara in colaborare cu Clinica de Radiologie. O pacienta din partea de vest a tarii, in varsta de 66 de ani, a fost supusa unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutana ghidata angiografic urmata de interventie vasculara pentru indepartarea unei tumori de glomus carotidian.
Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un tesut aflat la bifurcatia arterei carotide, care in conditii normale regleaza PH-ul si compozitia de gaze din sangele uman. Aceste tumori cresc in volum, produc compresiune locala, raguseala, tulburari de tensiune si de ritm cardiac, iar in 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin indepartarea lor chirurgicala, dar dificultatea majora consta in faptul ca sunt intens vascularizate, pacientii putand pierde cantitati importante de sange, in literatura citandu-se cazuri de sangerari intraoperatorii de peste 20 litri de sange.
Pentru a reduce la minimum riscurile de sangerare, in cursul zilei de vineri 3 august 2018, in cadrul SCJUT, a avut loc o procedura hibrida de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, fiind urmata de indepartarea ei chirurgicala prin abord clasic.
Echipa de medici care a efectuat premiera medicala nationala
Procedura de embolizare s-a realizat prin punctie directa sub control angiografic si a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezinta o premiera medicala nationala si a fost efectuata cu succes de o echipa formata din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Catalin Juratu si Prof. Dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completa in neuroradiologia interventionala, dobandita in ultimii 7 ani in doua din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.
Important de stiut este faptul ca acest tip de procedura are un grad ridicat de complexitate, reprezentand de altfel, pentru pacienta singura solutie de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sangerand foarte mult in cursul interventiei de extirpare. Prin punctionare directa percutana si embolizarea ei sub ghidaj angiografic am reusit excluderea completa a tumorii din circulatia sanguina.
Trebuie spus ca tumora se dezvolta intre artera carotida externa si interna si aceasta impune ca precizia atat a procedurii interventionale radiologice, cat si a interventiei chirurgicale sa fie de ordinul milimetrilor. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie interventionala si chirurgie vasculara au facut ca procedura efectuata sa fie fara riscuri pentru pacienta (pierderile sanguine nu au depasit 50 ml), aceasta urmand sa fie externata dupa 2 zile de la efectuarea interventiei.
Ambele proceduri, cea de embolizare si cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonata de dr. Carmen Galiciu si dr. Claudiu Neamtu din cadrul Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva a SCJUPBT.
1 Comment
Pingback: O noua premiera medicala nationala la Clinica de Chirurgie Vasculara in colaborare cu Clinica de Radiologie din cadrul Spitalului de Urgenta din Timisoara • VoxMedical | Viata si sanatate