Medicii din cadrul Retelei de sanatate REGINA MARIA marcheaza o noua premiera medicala pentru tara noastra, de data aceasta in domeniul chirurgiei fetoscopice fetale, salvand astfel mana unui copil aflat inca in uterul mamei.
Interventia fetala minim-invaziva pentru indepartarea unor bride amniotice a fost efectuata in saptamana 26 de sarcina de catre Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, unul dintre putinii medici din tara care efectueaza operatii intrauterine. Anastasia, o fetita minunata, s-a nascut la 37 de saptamani perfect sanatoasa. Pentru parintii ei, este cel mai frumos copil din lume, insa Anastasia ar fi putut fi diferita.
“Sarcina a decurs absolut normal pana in luna a treia, cand am aflat de la medicul meu curant din Craiova ca exista o problema. Ecografia a evidentiat o brida amniotica, o banda fibroasa care ar fi putut sa se infasoare strans in jurul mainii sau piciorului copilului. M-am speriat in primul moment, insa imediat am inceput sa ma gandesc la solutii. Nu stiam ce sa cred, mai ales ca ceea ce aflasem era de-a dreptul infricosator, deoarece bebelusul s-ar fi putut naste cu malformatii.” – isi aminteste emotionata mama Anastasiei.
Ce este brida amniotica?
Brida amniotica este o anomalie congenitala rara care apare atunci cand amnionul, membrana interna a sacului amniotic in care se dezvolta fatul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot infasura strans in jurul copilului, cu afectarea circulatiei din zona respectiva. Mainile si picioarele sunt portiunile cele mai lezate, insa brida amniotica poate deteriora fata, bratele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la aparitia unor santuri la nivelul pielii, pana la deformarea severa sau chiar amputatia membrului respectiv.
De ce apare brida amniotica?
Cauza formarii bridelor amniotice nu este pe deplin cunoscuta si se considera ca acestea apar din intamplare. Nu exista o cauza genetica, astfel incat probabilitatea sa apara la o sarcina urmatoare este foarte mica.
Cea mai acceptata teorie este aceea ca devreme in sarcina, intre ziua 28 dupa conceptie si pana in saptamana 18 de sarcina, membrana interna a sacului amniotic (amnionul) se rupe, fara afectarea membranei externe (corionului). Fatul continua sa pluteasca in lichidul amniotic, insa este expus la acele benzi fibroase rezultate din ruperea amnionului.
Deoarece bridele amniotice sunt subtiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatala si multe cazuri sunt diagnosticate la nastere. De aceea, incidenta estimata variaza larg, intre 1:1.200 si 1:15.000 de nou-nascuti.
Confirmarea diagnosticului
“Am vrut o a doua parere de la alti medici care sa-mi confirme primul diagnostic! Desi am consultat inca trei specialisti, in mod surprinzator am primit raspunsuri diferite si astfel, speranta ca totusi nu era vorba despre brida amniotica a inceput sa creasca in noi…” – isi aminteste mama.
In cautare de raspunsuri, parintii au apelat la Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie cu pregatire si interes special in medicina materno-fetala, avand o experienta deosebita in diagnosticarea ecografica si tratamentul chirurgical intrauterin ghidat ecografic a unor variate anomalii sau malformatii congenitale. Printr-o ecografie amanuntita, acesta a confirmat prezenta bridelor amniotice.
Cum se diagnosticheaza brida amniotica si cum afecteaza dezvoltarea copilului?
Cel mai devreme, brida amniotica poate fi evidentiata la ecografia efectuata in jurul varstei de 12 saptamani de sarcina. Desi este dificil ca benzile fibroase sa fie vizualizate ecografic din cauza dimensiunilor lor mici, afectiunea este detectata indirect, pe baza defectelor pe care acestea le produc asupra partii de corp afectate.
Fiecare caz este unic. Severitatea si complicatiile variaza de la forme usoare, pana la unele amenintatoare de viata.
In cazurile moderate, benzile se infasoara in jurul degetelor de la maini sau picioare rezultand in amputatia sau fuziunea degetelor. Piciorul stramb poate aparea atunci cand brida incercuieste piciorul, producand restrictia miscarii acestuia. Infasurarea severa in jurul bratelor determina amputatii majore. Benzile care se infasoara la nivelul fetei copilului pot duce la aparitia despicaturii de buza (“buza de iepure”) sau de palat (palatoschizis).
Cazurile cele mai severe, care pot pune in pericol viata fatului, apar atunci cand brida amniotica se infasoara in jurul unor structuri vitale, cum ar fi capul sau cordonul ombilical.
Fiecare caz de brida amniotica este examinat cu multa atentie pentru a decide care este cea mai buna modalitate de a preveni lezarea zonei afectate. In cazurile severe, chirurgia fetala poate fi singura optiune. Acest tip de interventie chirurgicala este efectuata cand fatul se afla inca in uterul mamei si este indicata atunci cand exista riscul de deces al fatului sau, mult mai frecvent, atunci cand exista amenintarea de amputatie a unui membru.
Chirurgia fetoscopica laser pentru indepartarea bridelor amniotice
Chirurgia fetoscopica pentru indepartarea bridelor amniotice se poate efectua doar in centre de medicina fetala de catre specialisti cu pregatire ampla in acest domeniu.
“Spre intristarea noastra, Dr. Rahimian a confirmat diagnosticul. Impreuna cu sotul meu am hotarat sa nu ne asumam niciun risc pentru copil. Doua saptamani mai tarziu, in saptamana 26 de sarcina, interventia a avut loc in Spitalul Baneasa. Dupa operatie, Dl. Dr. Rahimian mi-a spus ca totul a decurs normal, ca fetita este bine si mi-a confirmat ca decizia de a face interventia a fost cea corecta, intrucat una din bride era deja inconjurata in jurul mainii copilului.” – ne-a spus mama.
Interventia laser pentru indepartarea bridelor amniotice se efectueaza sub ghidaj ecografic si presupune insertia unui fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o camera video miniaturala la capatul lui, prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului in cavitatea amniotica. Fetoscopul permite examinarea directa a bridelor si a locului unde acestea sunt atasate.
Odata ce benzile sunt identificate, medicul foloseste un fascicul laser pentru a le taia, reducandu-se astfel imediat presiunea exercitata asupra ariei afectate. Astfel, copilul va avea o sansa mai buna pentru vindecarea si dezvoltarea ulterioara normala a zonei afectate.
„Este un sentiment extraordinar pe care il ai atunci cand poti interveni si schimba cursul unei boli, de altfel relativ rara in sarcina. De fapt, ceea ce face ca Spitalul Baneasa sa fie unul special este Programul de Medicina Materno-Fetala care ofera o expertiza avansata pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastra de specialisti a efectuat pana in prezent urmatoarele tipuri de interventii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, sunturi vezico-amniotice si sunturi toraco-amniotice, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, fotocoagulare de valva posterioara, cele mai multe proceduri fiind efectuate in premiera in Romania.” a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Baneasa.
Dupa interventie, mama si copilul au fost urmariti cu multa atentie pe toata durata sarcinii, pana la nastere, pentru monitorizarea dezvoltarii extremitatii afectate. Chirurgia fetala poate avea riscuri, incluzand nasterea prematura, infectia sau sangerarea, insa se pot folosi medicamente care sa reduca riscul de aparitie a acestor complicatii.
“Am avut incredere in Dl. Dr. Rahimian inca de la inceput si am fost foarte convinsa ca fac ceea ce trebuie! 11 saptamani mai tarziu, la 37 de saptamani de sarcina, Anastasia, fetita noastra minunanta, s-a nascut perfect sanatoasa.”– a concluzionat mama Anastasiei.