Clinica II Ortopedie Timisoara a marcat o premiera nationala, prin efectuarea unei operatii de protezare a unui sold displazic, cu o proteza speciala.
„Este vorba de proteza de tip corail pentru sold displazic. Aceasta proteza este o proteza cu un invelis de hidroxiapatita, venind sa completeze, ca sa zic asa, o zona in care protezele standard nu reusesc sa isi faca foarte bine treaba. Si ma refer aici la patologia displazica a articulatiei coxofemurale. Prin ce se caracterizeaza aceasta patologie? In special prin faptul ca intreaga anatomie si toate structurile osoase ale articulatiei coxofemurale sunt complet deformate, abaterea de la normal este, in unele cazuri, cum a fost si cazul pacientei noastre, foarte mare. Din aceasta cauza, componentele standard, pe care, in mod normal, le avem la dispozitie, nu pot sa isi faca treaba, in aceste situatii fiinde necesara utilizarea acestor componente. Interventia chirurgicala care s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, a constat, pe langa utilizarea acestor componente destinate cazurilor displazice, in scurtarea femurului, un pas foarte important in cadrul acestei interventii chirurgicale. In continuare, pacienta va urma un program de recuperare.”, a spus Asist. Univ. Dr. Cosmin Faur, medic primar Clinica II Ortopedie Timisoara.
Ce trebuie sa stie inaintea interventie, pacientii care urmeaza sa fie protezati in acest fel?
“Pentru realizarea acestui tip de interventii chirurgicale, in primul rand este necesara o pregatire foarte minutioasa a cazului preoperator si ma refer in special aici la efectuarea unei imagistici adecvate, pentru a stabili foarte clar natura si gradul de deformare anatomica. Implicit, preoperator trebuie efectuate niste masuratori exacte, pentru a masura exact marimea componentei de utilizat. Pacientul trebuie sa se prezine in ambulatorul clinicilor de ortopedie. Vor fi investigati, in primul rand, din punct de vedere imagistic, se stabileste indicatia chirurgicala, iar in cazul in care este nevoie de o interventie chirurgicala, ei vor fi pregatiti preoperator. Se efectueaza niste analize de sange si analize pe alte aparate si sisteme. In cazul in care si colegii de la anestezie considera ca interventia chirurgicala se poate efectua, ei vor fi pusi pe niste liste de asteptare, urmand sa fie chemati in momentul in care care aceste liste merg mai departe si pacientul ajunge sa fie programat. 05.38 Aceste operatii de protezare sunt decontate pe programul natonal de sanatate, din acest considerent se si folosesc aceste liste de asteptare, cererea fiind destul de mare.” a spus Asist. Univ. Dr. Cosmin Faur, medic primar Clinica II Ortopedie Timisoara.
Utilizarea componentei femurale protetice de tip corail cu înveliș complet de hidroxiapatita pentru pacienti displazici, este un produs adus recent pe piata din Romania si foarte util, care sa vine sa umple un gol pe care protezele standard nu puteau sa il acopere in momentul de fata.