Proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” început în vara anului trecut în Timiş şi în alte10 judeţe din ţară, singurul proiect de acest gen din România, şi-a prezentat rezultatele parţiale.
Proiectul şi-a propus să ofere tinerilor, cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani, informaţii corecte în ceea ce priveşte problematica HIV/SIDA, pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele infectate cu HIV. În acelaşi timp se adresează mai multor grupuri ţintă : elevi, cadre didactice, personale medical şi şi-a propus realizarea unei puternice campanii de responsabilizare socială şi de luptă împotriva stigmatizării.
Iniţiatorii spun că au avut loc o serie de schimbări benefice, ca urmare a proiectului , şi anume scăderea numărului de persoane nou-infectate din grupul ţintă de tineri , 15-19 ani, faţă de anul precedent, scădere cu 60%. De asemenea se constată o scădere de 14% a numărului de cazuri de persoane nou-infectate din grupul ţintă de femei tinere, 15-19 ani, faţă de anul precedent. Ponderea infectărilor cu HIV prin contact sexual neprotejat, heterosexual a scăzut de la 80% la 78%. „Putem spune că rezultatele sunt spectaculoase pe zona de 15-20 de ani. Singurul lucru pe care putem să-l facem pentru a reduce numărul de cazuri noi este modalitatea prin care persoanele neinformate, persoanele sănătoase, pot ajunge să rămână sănătoase şi să îmbătrânească sănătoase, ca o astfel de boală să n-ajungă la ele.” a declarat coordonatorul de proiect, Cătălin Andrei.
De programul „Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA” au beneficiat peste 10 000 de elvi în anul şcolar 2010-2011, iar până la finalul proiectului, alţi 13 000 vor participa la cele 3 sesiuni propuse: comportament responsabil în sănătatea reproducerii , stigmă şi discriminare, implicare activă şi voluntariat.
Conform statisticilor, în România la ora actuală, există peste 8000 de bolnavi de HIV/SIDA, din care 157 în judeţul Timiş.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Ordonanta de urgenta data de Guvern privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate • VoxMedical | Viata si sanatate