România este singura țară din Europa în care profesia de fizioterapeut nu este reglementată, asta apare scris într-o petiție, care strânge semnături în mediul virtual, și este adresată Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, Guvernului României. Semnatarii subscriu pentru reglementarea profesiei de fizioterapeut. În petiție se vorbește despre un conflict artificial, în urma neuniformizării curriculelor universitare, în urma căruia pacientul este cel defavorizat.
”De nenumărate ori, Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie a semnalat autorităților că inexistența până la aceasta dată a unei reglementări legislative a profesiei de fizioterapeut şi lipsa unor protocoale de practică terapeutică în domeniul fizioterapiei, aplicabile la nivel naţional, poate avea consecinţe majore în asigurarea calităţii asistenţei fizioterapeutice profilactice sau de recuperare, ca urmare a angajării în unităţi medicale publice sau private a unui personal, de profesii diferite şi cu o curriculă universitară diferită”, se arată în petiția online.
Mai mult, Confederația Mondială de Fizioterapie – Regiunea Europa, menționează în adresa înaintată Federației Române a Asociațiilor de Fizioterapiecă, România este singura țară din Europa în care profesia de fizioterapeut nu este reglementată!
”Deseori, Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie nu a primit nici un răspuns din partea instituțiilor care au fost solicitate pentru implicarea în rezolvarea situației conflictuale existente din anul 1998. Astfel, lipsa implicării în uniformizarea curriculelor universitare a celor două instituții de învățământ superior responsabile de pregătirea kinetoterapeuților și a balenofiziokineto a determinat și va întreține acest conflict artificial, în urma căruia pacientul este cel defavorizat”, arată Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie.
În opinia inițiatorilor petiției online, reglementarea profesiei de fizioterapeut are ca rezultate favorabile următoarele:
– populaţia va beneficia de servicii standard de cea mai înaltă calitate şi de specialişti calificaţi;
– este absolut necesară responsabilizarea specialistului în fizioterapie şi perfecţionarea continuă a acestuia, în vederea asigurării calității serviciilor furnizate și a siguranței beneficiarilor acestor servicii;
– dezvoltarea cabinetelor de liberă practică, ceea ce înseamnă creare de locuri de muncă, finanțe la bugetul statului Român și degrevarea acestuia de responsabilităţi şi cheltuieli necesare acordării asistenţei de specialitate;
– înscrierea profesioniștilor în Registrul Unic al Fizioterapeuților va asigura un feed-back privind controlul finanțelor către bugetul de stat;
– profesioniştii în fizioterapie vor avea un cadru de referinţă privind statutul şi rolul lor în aplicarea celui mai eficient, ieftin și neinvaziv mijloc terapeutic – exerciţiul fizic, special organizat și condus;
– rezolvarea inadvertenţelor existente între specialiștii care, deși sunt formați la Universități diferite și sunt încadrați neunitar, au aceleaşi competenţe şi practică aceeași profesie de fizioterapeut. Aceasta va fi posibilă prin domeniul de licenţă unitar, durata studiilor de licență – 4 ani și uniformizarea curriculelor universitare.
2 Comments
populatia este clar dezavantajata cand se afla pe mana absolventilor de educatie fizica si sport cu materii precum:tenis,inot,balet………. fac si ei un semestru de anatomie si gata sunt cadre medicale……………….trist
NU este asa Stimata CRistina , vorbesti sa NU taci !! Nu ai intalnit inca omul care sa te ajute si e absolvent Da EFS _ CFM si Kineto …si mai insir alte 22 de competente obtinute in strainatate ..
DECI HOOOO CU Gurita cu lansare de idei proaste cum au si cei din MS care nu au facut nici un pas in domeniu decat in Bucuresti !!
Insa adaug Omul sfiinteste locul si Nu unde absolva ..
Zp