Modul de administrare balcanic din sistemul de sănătate nu mai poate continua în condiţiile în care unele programe naţionale în domeniu utilizează cele mai scumpe medicamente pe care nu şi le permit nici cele mai bogate ţări europene, iar diferenţele de cost pentru o proteză medicală sunt de 10 ori de la un spital la altul, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu, citat de AGERPRES
“Standardele de cost trebuie introduse, pentru că a trecut vremea când fiecare îşi putea băga mâna până la cot în banii publici”, a subliniat şeful statului, aflat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la lansarea noului program informatic care va integra sistemul de sănătate.
El a adăugat că sistemul de sănătate nu are altă soluţie şi că aceste sisteme informatice pot să ajute, însă, la rândul lor trebuie să le ofere informaţii şi mai ales atitudine de calitate faţă de ele. “Vă asigur că nu avem altă soluţie. Modul de administrare balcanic al ţării nu mai poate continua, iar sisteme de acest gen sunt de natură să ne ajute, totul este să vrem să fim partenerii acestor sisteme.
De aceea, aici într-un epicentru al sistemului de sănătate românesc, vă spun că trebuie rezolvate probleme de standarde de cost pentru spitalizări, pentru procurare de diverse elemente utilizate în ortopedie, în chirurgia inimii, în orice, pentru că nu mai putem funcţiona altfel. Practic sistemele statului nu mai pot servi cetăţenii atâta timp cât elemente din angrenajul statului nu sunt oneste cu cetăţenii”, a precizat el.
Traian Băsescu a dat exemplu cazul înfiinţării Casei de Sănătate a Transporturilor, când după câteva luni s-au constatat la prima evaluare costuri uriaşe la un spital din vestul ţării faţă de unul din estul ţării, deşi aveau acelaşi număr de paturi şi de pacienţi.
“Am constatat atunci că o apendicită costa la un spital din vest de vreo 180 de ori mai mult decât o operaţie de apendicită la un spital din Iaşi. Aceste standarde trebuie introduse. Ştiu că d-l prof. Vlădescu care a condus comisia prezidenţială pentru evaluarea sistemului de sănătate a împins lucrurile înainte până s-au realizat fişele cu standarde de acţiune şi de costuri pentru 12 boli. Trebuie dezvoltate. Am înţeles că pentru alte 300 şi ceva de tratamente sunt fişele în lucru. Oameni buni, nu mai merge altfel decât cu deplină corectitudine şi cu administraţie corectă”, a subliniat preşedintele.
În opinia şefului statului, dincolo de medici, sistemul de sănătate are nevoie de informaticieni şi date de sinteză care să elimine frauda din spitale. “Nu pot să văd că la un spital din Iaşi aceeaşi proteză costă de 10 ori mai puţin decât în altă parte. Este de neacceptat”, a spus şeful statului, el arătând că noul program informatic va reduce birocraţia din sistemul de sănătate şi chiar va duce la disponibilizări de personal administrativ, informează AGERPRES
Şeful statului a susţinut că în primul rând trebuie autoevaluare şi preţuire prin atitudinea proprie. “Nu avem ce aştepta mare lucru de la alţii care cu uşurinţă ne pun eticheta corupt, când se ştie cât costă un medicament de la noi, cât costă unele proteze (…) Se ştiu foarte multe lucruri şi atunci nu avem a ne supăra pentru că nu sunt venite din aer, din propagandă”, a mai subliniat Băsescu.
Sursa: AGERPRES