Prostata este o glanda aflata la intersectia aparatului urinar cu aparatul reproducator masculin. Aceasta este situata in fata rectului si sub vezica urinara. Prostata contribuie, prin secretiile sale, cu 25-30% din cantitatea de sperma. La 20 de ani, prostata are un volum de 15 cm³ si seamana cu o castana.
Prostata umana sanatoasa este un pic mai mare decat o nuca. Greutatea medie a prostatei este de 11 grame, desi, in mod normal poate cantari intre 7 si 16 grame. Este inconjurata de uretra, imediat sub vezica urinara, putand fi palpata in timpul examenului rectal.
Epiteliul secretor este in mare parte pseudostratificat, fiind format din celule coliumnare si bazale, ce sunt sustinute de o stroma fibroelastica ce contine mici fibre musculare. Epiteliul este foarte variabil, prezentand zone cu celule cuboidale sau cu celule scuamoase, in special in zonele diastale si a canalelor. Prezenta in interiorul prostatei, uretra (uretra prostatica) se uneste cu cele doua canale ejaculatoare.
Cuprins:
Afectiuni si boli care afecteaza prostata
Cu trecerea anilor, scade testosteronul si are loc o inversare a productiei hormonale, astfel incat se mareste prostata ca volum si ea este mai dura, mai putin elastica, boala care poarta numele de adenom de prostata.
Prostata marita apasa pe uretra ce trece prin mijlocul ei, creand dificultati in urinare. Uneori atat de strangulata este uretra, incat se ajunge la imposibilitatea de a urina, deci la retentia urinara, care trebuie deblocata la spital prin montarea unei sonde direct in vezica. Cu cat ramane mai multa urina neevacuata la timp, cu atat creste pericolul ca prostata sa se imbolnaveasca din cauza bacteriilor si sa se formeze calculi renali.
Adenomul de prostata se trateaza la inceput fie cu produse din plante, fie cu medicamente.
Sunt doua forme clinice: prostatita acuta, caracterizata prin edem si infiltratie granulocitara interstitiala insotita de cele mai multe ori de colectii purulente, si prostatita cronica, caracterizata prin scleroza tesutului interstitial, atrofie a epiteliului, de cele mai multe ori cu proliferari papilifere.
Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 10 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani si intre 70-76 % la peste 80 de ani.
La adenomul de prostata, diagnosticul si tratamentul pot fi stabilite doar de medicul specialist, plantele medicinale avand rol de adjuvante ale tratamentului de baza.
Pana de curand, chirurgia urologica reprezenta singura modalitate de abordare terapeutica realista a adenomului de prostata, insa in cazurile usoare ale adenomului de prostata pot fi aplicate si tratamente naturiste alternative.
Tratament naturist prostata
- Extract hidroalcoolic de pufulita – contine polifenoli, saponozide, taninuri, ulei volatil, antociani si aminoacizi esentiali.
Mod de utilizare: intern, 15-20 picaturi diluate in 50 ml de apa de 3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de masa. Are proprietati regeneratoare ale tesuturilor, dezinfectante, decongestionale, hemostatice si antiinflamatoare. - Ceai din iarba de pufulita – se folosesc fragmente de iarba de pufulita cu flori mici recoltate in timpul infloririi si uscate dupa recoltare. Ceaiul are proprietati regeneratoare ale tesuturilor (ajutand astfel la vindecarea celulelor de la nivelul prostatei), antiinflamatoare (reducand inflamatia de la nivelul prostatei si a canalului urinar din acea zona), hemostatice si decongestionale.
Mod de utilizare: intern infuzie din 1-2 g la 200 ml apa clocotita. Se lasa in repaus 15-20 min, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi cu 30 min inainte de masa. - Baile terapeutice sunt foarte indicate in tratamentul adenomului de prostata. Astfel, se recomanda bai de sezut care vor contine urmatoarele ingrediente: jumatate de pumn de flori de iarba neagra, un pumn flori de paducel, limba mielului, frunze proaspete de rostopasca, radacina de nalba data prin razatoare.
- Reflexoterapie. Toate manifestarile acestei boli pot fi tratate cu eficienta maxima prin reflexoterapie. Utilizarea acestui tratament implica masarea, o data sau de doua ori pe zi, a zonelor suprarenale (pentru stimularea degajarii de cortizon), a zonelor uretrelor cat si a vezicii urinare (pentru stimularea eliminarii produsilor toxici) si a zonei prostatei (pentru a determina imbunatatirea circulatiei sangvine aferente acestui organ, ceea ce va genera la randul ei revenirea prostatei la un nivel normal, prin micsorarea inflamatiei locale.