In mod popular, se zice ca poti face psoriazis pe fond nervos. Pentru a analiza acest mit, ar trebui sa analizam cum se poate face o boala pe fond nervos.
O boala se poate forma pe fond nervos atunci cand o aceasta prezinta o patologie neuronala, precum scleroza multipla, cand degradarea este la nivelul masei cerebrale, dar cele mai evidente manifestari sunt la extremitati, ca si tremurul mainilor din boala Parkinson, sau cand organismul se intoarce impotriva noastra, prin mecanism autoimun, ca in poliartrita reumatoida.
Ce stim despre psoriazis?
Boala psoriazis este, in mare, o boala de piele. In psoriazis un numar mai mare de organe si sisteme sunt afectate.
Care sunt cele mai importante afectiuni din psoriazis?
In afara manifestarilor dermatologice, in psoriazis mai intalnim artrita psoriazica si colita ulcerativa.
Care este mecanismul patologic in psoriazis?
Mecanismul patologic din psoriazis consta in reinnoirea prea rapida a celulelor epidermale. Daca in mod normal celulele de la suprafata pielii se schimba, in medie, o data la 29 de zile, in psoriazis, acestea se schimba, in medie, o data la 4 zile. Din nefericire, o data la 4 zile, celulele existente sunt indepartate si noi celule precum keratinocitele se matureaza si le iau locul. Evident, ca aceasta nefiind un mecanism normal, ceea ce se intampla este destul de dezorganizat, de unde si problemele medicale ce apar.
Ce provoaca aceasta maturare precoce a keratinocitelor din boala psoriazis?
Boala psoriazis este greu de abordat din punct de vedere al unei terapii pentru ca are ca substrat mai multe cauze:
- o mutatie genetica
- o mostenire genetica
- un raspuns autoimun
Mutatia genetica afecteaza capacitatea pielii de a actiona ca si o bariera, in plus citokinele trimit semnale inflamatorii precum factorul de necroza tumorala, interleuchina 1b, 6 si 22, iar mostenirea de familie este dovedita de faptul ca 30% din persoanele din aceeasi familie au cel putin un caz de psoriazis. Astfel, daca un geaman a facut psoriazis, la varsta adulta, celalalt geaman are si el psoriazis in proportie de 70%.
Este boala psoriazis contagioasa?
Avand in vedere mecanismele descrise nu avem nic un motiv sa ne ferim de persoanele care sufera de psoriazis, deaorece boala psoriazis nu este contagioasa.
Psoriazis – tratament
Din nefericire, exista doar tratamente paliative care amana aparitia bolii si care tin sub control boala, dar nu si curative, de vindecare.
Terapiile imune targhetate direct pe mecanismul autoimun care este responsabil de aparitia psoriazisului va fi o terapie moderna care va putea aparea in viitor.
Concluziile sunt ca boala psoriazis este o boala care nu este dezvoltata pe fond nervos, ci mai degraba o boala genetica autoimuna.
2 Comments
Buna seara cum a-și putea sa scap de pasoriazi cu ce tratament ms
Peste 20 de ani de la descoperirea unui procedeu de obtinere a unui extract de plante pentru tratarea psoriazisului .
Acest procedeu a stat la baza obtinerii ceaiului Deniplant cu care s-au tratat cu zeci de mii de pacienti cu psoriazis.
Astfel ceaiul Deniplant a devenit primul imunomodulator genetic natural care moduland sistemul imunitar actioneaza si asupra genei CARD 14 raspunzatoare de aparitia si intretinerea psoriazisului
(Oamenii de ştiinţă de la Washington University School of Medicine din St Louis au identificat prima genă corelată direct cu cea mai des întâlnită formă de psoriazis. Mutaţii ale genei CARD14 pot conduce la apariţia psoriazisului în plăci (numit şi psoriazis vulgar).
http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/88-corpul-uman/3443-gena-card14-corelata-cu-psoriazisul.htmlDeniplant@gmail.com