Puroi in gat sau amigdalita este o afectiune care este provocata de o baxterie numita „streptococ de grup A”. Puroi in gat sau amigdalita se mai numeste si faringita streptococica si afecteaza gatul, amigdalele si mai poate afecta si cutia vocala (laringele).
Puroi in gat (amigdalita) – simptome
Cele mai frecvente simptome ale amigdalitei sunt: febra, durere in gat, umflarea ganglionilor limfatici, cefalee, greata, varsaturi, dureri abdominale. Aproximativ 37 la suta din inflamatiile gatului la copii sunt provocate de amigdalita.
Inainte de era antibioticelor, infectia cu streptococ beta hemolitic de grup A reprezentata o afectiune grava, din cauza complicatiilor tardive, mai ales prin aparitia reumatismului articular acut.
Puroi in gat (amigdalita) – cauze
Amigdalita se transmite prin contact direct cu o alta persoana bolnava. Pentru a fi siguri ca o persoana are amigdalita, este necesara efectuarea unei analize numita exsudat faringian.
O persoana cu puroi in gat va prezenta simptome dupa una-trei zile de la contactul cu o persoana bolnava. Alte bacterii sau virusuri pot provoca de asemenea durere in gat.
Puroi in gat (amigdalita) – Prevenire
Unele persoane se imbolnavesc de faringita streptococica mai frecvent decat altele. Scoaterea amigdalelor este o cale prin prin care aceste persoane nu se mai imbolnavesc de faringita streptococica.[12][13] Prezenta faringitei streptococice de trei sau de mai multe ori pe an poate fi un bun motiv de scoatere a amigdalelor.[14] Asteptarea este de asemenea adecvata.[12]
Puroi in gat (amigdalita) – tratament
In cazul unei amigdalite se recomanda antibioticele care distrug bacteriile. Acestea sunt utilizate in principal pentru prevenirea unor complicatii, cum este febra reumatica.
In afara de tratamentul antibiotic se recomanda administrarea de simptomatice: antipiretice (de exemplu paracetamol) pentru febra, antiinflamatoare nesteroidiene, antialgice.
Durata medie a acestei afectiuni este de trei-cinci zile. Tratamentul cu antibiotice reduc durata bolii cu aproximativ o zi.
Tratamentul cu antibiotice reduce riscul agravarii bolii. Ele impiedica, de asemenea, raspandirea bolii. Copiii pot reveni la scoala dupa 24 de ore de la inceperea administrarii antibioticelor.
Amidgalita ar putea provoca urmatoarele probleme foarte grave:
- febra reumatica sau scarlatina
- O boala letala numita sindromul socului toxic
- Glomerulonefrita
- O boala numita sindromul PANDAS. Aceasta afectiune este o tulburare imunitara care provoaca probleme de comportamentale bruste, uneori grave.
1 Comment
Pingback: Puroi in gat sau amigdalita – simptome, cauze, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate