Puroi in gat sau faringita streptococica sau amigdalita este o afectiune provocata de bacteria denumita „streptococ de grup A”.
Faringita streptococica sau puroi in gat poate sa afecteze gatul si amigdalele. Amigdalele sunt doua glande situate la nivelul gatului, in spatele cavitatii bucale. Faringita streptococica poate afecta, de asemenea, cutia vocala (laringele).
Cuprins:
Puroi in cat simptome:
Simptomele obisnuite in caz de puroi in gat includ febra (peste 38 °C), durere in gat (numita si inflamatie in gat) si umflarea unor glande (numite ganglioni limfatici) de la nivelul gatului, puroi in gat (un lichid de culoare galbena sau verde, produs de bacteriile moarte si celulele albe sanguine) pe amigdale.
Pot exista alte simptome, cum sunt:
- Durere de cap (cefalee)
- Varsaturi sau senzatie de voma (greata)
- Durere de stomac
- Durere musculara
- Eruptie cutanata (mici umflaturi de culoare rosie) pe corp sau la nivelul cavitatii bucale sau gatului. Acesta este un semn neobisnuit dar specific.
Puroi in gat – cum se transmite
Faringita streptococica (puroi in gat) se transmite prin contact strans cu o persoana bolnava. Pentru a fi siguri ca o persoana are faringita streptococica, este necesara efectuarea unei analize numita exudat faringian.
Chiar si fara aceasta analiza, un posibil caz de faringita streptococica poate fi recunoscut datorita simptomelor.
O persoana cu faringita streptococica va prezenta simptome dupa una-trei zile de la contactul cu o persoana bolnava.
Puroi in gat – cauze
Faringita streptococica(puroi in gat) este provocata de un tip de bacterii numit streptococ beta-hemolitic de grup A (SBHGA).
Alte bacterii sau virusuri pot provoca de asemenea durere in gat.
Oamenii se imbolnavesc de faringita streptococica prin contactul direct, apropiat cu o persoana bolnava. Boala se poate raspandi mai rapid in cazul persoanelor care se afla in colectivitati.
Exemple de colectivitati includ armata sau scolile. Bacteriile de tipul SBHGA se pot deshidrata in praf, dar nu mai pot provoca imbolnaviri la om. Daca bacteriile sunt mentinute intr-un mediu umed/in conditii de umiditate, pot provoca imbolnaviri la om timp de pana la 15 zile. Bacteriile in conditii de umiditate pot fi gasite pe obiecte cum sunt periutele de dinti. Aceste bacterii pot trai in alimente, dar aceasta situatie este foarte neobisnuita. Persoanele care consuma alimentele respective se pot imbolnavi. Doisprezece la suta dintre copiii fara simptome de faringita streptococica prezinta SBHGA in gat, in mod normal.
Puroi in gat – tratament
Antibioticele pot fi utile in cazul unei persoane cu faringita streptococica. Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile. Acestea sunt utilizate in principal pentru prevenirea unor complicatii, cum este febra reumatica, mai curand decat pentru scurtarea duratei bolii.
Faringita streptococica dureaza de obicei cateva zile in lipsa tratamentului. Tratamentul cu antibiotice va determina de obicei disparitia simptomelor cu 16 ore mai devreme. Motivul principal al tratamentului cu antibiotice consta in reducerea riscului de aparitie a unor boli mai grave. De exemplu, o boala de inima cunoscuta sub numele de febra reumatica sau o colectie de puroi in gat, cunoscuta sub numele de abces retrofaringian. Antibioticele actioneaza bine daca sunt administrate in decurs de 9 zile de la aparitia simptomelor.
Medicatia durerii[modificare
Medicamentele pentru calmarea durerii pot fi utile in cazul durerii provocate de faringita streptococica. Acestea includ de obicei AINS sau paracetamol, cunoscut de asemenea sub numele de acetaminofen. Aspirina poate fi utilizata la adulti. Nu se recomanda administrarea aspirinei la copii, deoarece creste riscul aparitiei sindromului Reye.
Medicamente antibiotice
Penicilina V este cel mai frecvent antibiotic utilizat in Statele Unite pentru faringita streptococica. Este popular deoarece este sigur, actioneaza bine si nu costa multi bani.
Amoxicilina este utilizata de obicei in Europa.
Antibioticele reduc durata medie a simptomelor. Durata medie este de trei pana la cinci zile. Antibioticele reduc aceasta durata cu aproximativ o zi. Aceste medicamente reduc de asemenea raspandirea bolii.
Medicamentele sunt utilizate in principal in incercarea de a reduce complicatiile rare. Acestea includ febra reumatica, eruptiile cutanate, sau infectiile.
Efectul benefic al antibioticelor trebuie evaluat in raport cu reactiile adverse posibile.
Tratamentul antibiotic nu trebuie administrat la adulti sanatosi care au reactii negative la medicament. In cazul faringitei streptococice (puroi in gat), antibioticele sunt utilizate mai frecvent decat ar fi de asteptat avand in vedere gravitatea bolii si viteza de raspandire a acesteia.
Infectiile streptococice ar putea duce de asemenea la umflarea rinichilor (glomerulonefrita acuta). Antibioticele nu reduc riscul aparitiei acestei afectiuni.
13 Comments
sunt si alte medicamente care distrug bacteriile. De ex trachisan cu ulei de menta are efect antebacterian si este una nestezic local. cu siguranta puteti incerca acest medicament inainte de a lua antibiotic. nu va omorati flora de la primlle simptome. veti ajunge si la candida daca luati multe antibiotice
Bună mă doare gatul rău când inchit ma jenează parcă asi avea spini imi puteți spune dece?
Trebuie consultat un medic. Dar pina ajungeti la el e bine sa luati ceva antiseptice care sa va mai scada din durere si infalamtie. De obicei ajuta pastilele pentru gat cu menta de exemplu Isla au o reputatie foarte buna in acest caz.
Eu tot iau in aceste cazuri Isla drajeuri de supt. Mi se pare ca sunt din cele mai bune pe piata, dar nush de ce nu auz\isem de ele pina acum.
Eu am ajuns cu baiatul meu la dna dr. Zamfir de la Grigore Alexandrescu. Este un medic extraordinar. Isi gaseste timp pentru toti copilasii, este blanda si rabdatoare, lucreaza ireprosabil. O recomand fara ezitare.
Pingback: Puroi in gat sau amigdalita – simptome, cauze, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate
Daca este un puroi in gat , nu rezolvati nimic cu pastile de supt gen trachisan, strepsils,etc. Este neaparat nevoie de antibiotic special prescris de medic ( nu de un antibiotic dupa ureche deoarece poate sa nu aibe efectul dorit). Daca vedeti pete albe pe amigdalite sau saculeti cu puroi deasupra acestora consultati medicul.
Sanatate1
Dc baiatu are puroi in gat si de duminica ia antibiotic mai poate trasmite microbul?Fata a baut apa din bidonul lui…..adica dupa aproape 4 zile de antibiotic se mai poate transmite microbul
M-a rupt in doua bacteria sau ce-o fii asta.
NU mai pot sa inghit nici in sec, o durere aproape insuportabila.
am 2 pungi de puroi pe amigdale ce sa iau
Cel mai bine este sa mergeti la un medic sa va prescrie un antibiotic.
am 2 pugii de puroi pe laringe ce sa iau ma doare
AUGUMENTIN, si un antiinflamator Nurofen de 400 sau naldorex. se ia si un eurobiotic la 2 ore dupa antibiotic