La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare din funcţia de director general al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” a domnului Radu Dorel.
Decizia a fost luată în urma deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în această instituţie şi a lipsei de producţie.
De asemenea, tot la sfârşitul săptămânii trecute, Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de numire în funcţia de director general interimar a domnului Radu Iordăchel, până la reorganizarea instituţiei şi organizarea unui nou concurs.
Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii a cerut ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, noul manager al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei.
Ministerul Sănătăţii a iniţiat încă de la începutul acestei luni consultări largi privind viitorul Institutului Cantacuzino. Se caută soluţii, în primul rând, prin consiliere şi expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituţiei şi relansarea producţiei de vaccin gripal şi antituberculoză (BCG), având în vedere că instituţia nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii nici din punct de vedere economic şi nici sub aspectul managementului producţiei.
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”,este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare – dezvoltare.
În ceea ce priveşte comunicatul instituţiei Avocatul Poporului, Ministerul Sănătăţii consideră că, o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei. Numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezentând remedii terapeutice.
Sursa: Televiziunea Medicala