În timp ce ”tu-ţi baţi joc de 112”, îi împiedici să apeleze dispecerii sistemului de urgențe pe cei care chiar au necazuri, ”o persoană căreia îi arde casa, o persoană care poate e în stop cardiac şi cineva încearcă să apeleze, ca să ceară ajutor şi nu poate să-l obţină”! Secretarul de stat Raed Arafat a tras un semnal de alarmă, extrem de direct, cerându-le celor care apelează numărul 112, ca să se distreze, să-și omoare timpul, să se gândească că ”orice apel abuziv poate să ucidă o persoană”.
Acum câțiva azi, procentul apelurilor abuzive la 112 era de peste 90%, în prezent este undeva la 70%, înseamnă că s-a schimbat ceva în mentalitatea românilor, însă mai este de lucrat la acest capitol, pentru a-i descuraja pe cei care sună la numărul unic pentru situații de urgență.
”Procentul este mare şi încă trebuie lucrat mai departe. Şi aici cred că orice măsură legislativă care se poate lua fără a afecta accesul la 112 este binevenită. Din păcate, există şi afară astfel de apeluri abuzive şi fiecare ţară a avut alt mod de lucru: unii prin trimiterea mai multor mesaje SMS, până-ţi blochează telefonul, să nu mai suni la 112 abuziv, alţii prin blocarea temporară a telefonului, alţii prin trecerea telefonului, când sună, la coada rândului – adică dacă sună alţii, întotdeauna să treci în spate, pentru că se ştie că ai apelat abuziv, ca să dea prioritate celorlalţi”, a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Statistica pe anul 2013, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, arată că la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 % au fost reale şi 70,91 % false. Apelurile au fost transferate către: Ambulanţă – 60,66 %, Poliţie – 24,77 %, ISU/ SMURD – 12,59 % şi Jandarmi – 1,88%. Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Covasna, Călaraşi şi Mureş ocupă primele locuri.
Majoritatea apelurilor false şi abuzive de la 112 provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay.
”Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă”, se arată într-un material semnat de Purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, colonel Adrian Fulea.
Urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, 10.892 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia.
3 Comments
Sa stiti ca mi s-a intamplat acum 3 ani, ca mergeam acasa si am vazut un om pe asfalt, sangerand. Eu chemasem 112 si am vorbit cu doamna dispecer si i-am povestit despre acest om. Am spus ca stau in fata unui bar, apoi doamna a zis clar ca ala e un betiv si sa nu mai sun la 112. Pana la urma avea dreptate, dar ce s-ar fi intamplat daca era un om obisniut? Sa nu o mai deranjez pe doamna? Si sa stiti ca niciodata nu o sa sun la 112…rezolv eu cum pot. Mersi de nimic.
Buna,
Din pacate este adevarat, multi cetateni suna către numărul 112 sau la sectiile de politie fara sa fie necesar. Ar fi bine sa existe anumite sanctiuni drastice pentru persoanele care contacteaza aceste servicii fara un motiv intemeiat si serios. Anumiti cetateni suna si la politie pentru a speria un alt cetatean doar dintr-un motiv al razbunari personale. Din pacate sunt uni cetateni care nu inteleg ca, in acel moment in care se tine linia ocupata cu nimicuri , un alt cetatean chiar este intr-o situatie grava in care chiar are nevoie de ajutor.
Pingback: Pledoarie pentru cat de important este SMURD | Asociatia Medicilor de Familie Mures