Recoltarea de celule stem a devenit o procedură de rutină care se face destul de frecvent.
Există pe piaţă cateva firme specializate în recoltare şi depozitare de celule stem care recoltează, separă, cryo-conservă celulele stem extrase din sângele placentar, pentru a putea fi folosite la nevoie.
Acum, datorită ultimelor cercetări, se pot preleva şi recolta celule stem din dinţii de lapte ai copiilor, fiind posibil în curând şi în România. Cel mai bun moment al recoltării celuleor stem din dinţii de lapte este atunci cand aceştia încep să se mişte, începând cu vârsta de 6 ani pâna în jurul vârstei de 11 ani. Pentru un numar suficient de celule stem sunt necesari minim doi dinţi. Se vor folosi cei 6 dinţi de sus şi jos (incisivii şi canini). Adulţii şi copii mai mari vor folosi dinţii care se extrag din motive ortodontice şi măsele de minte, cu condiţia ca aceştia să fie sănătoşi, fără carii şi la care să nu se fi făcut radiografii în ultimele 6 luni.
Aceste celule stem obţinute din dinţii de lapte se numesc celule stem mezenchimale şi pot fi folosite în tratarea aceloraşi boli precum celule stem recoltate din sângele plancetar.
Pentru a putea recolta celulele stem mezenchimale este necesr un kit de recoltare care se păstrează la frigider. Dinţii trebuie extraşi încă din faza iniţială mişcării, deoarece se pot pierde numărul celulelor stem viabile. Kitul de recoltare conţine un recipient cu o soluţie pentru păstrare şi o “baterie de gheaţă” care nu se congelează. În maxim 24 de la recoltare, kitul se va trimite în Grecia, la laboratoarele Biohellenika, sau oricare alte laboratoare de specialitate. Aici vor fi separate celulele stem de dinţii de lapte şi vor fi depozitate în bănci de celule stem.