Un tratament nou pentru regenerarea dintilor si maselelor cariate se va putea utiliza, astfel incat in viitor sa nu mai fie nevoie de plombe. Medicamentul inovator este conceput pentru pacientii diagnosticati cu boala Alzheimer.
Tratament pentru regenerarea dintilor cariati
O echipa de oameni de stiinta de la King’s College London a realizat un tratament pentru regenerarea dintilor cariati ce ar putea reduce in mod substantial nevoia de plombe. Noua terapie functioneaza prin stimularea abilitatii naturale a dintilor de a se repara singuri prin activarea celulelor stem din pulpa dentara.
”Aproape toata lumea de pe planeta se confrunta la un moment dat cu cariile, un volum imens de oameni care sunt tratati”, arata in cadrul lucrarii profesorul Paul Sharpe, cel care a condus cercetarea.
”Am incercat sa realizam ceva foarte simplu, foarte rapid si foarte ieftin”, adauga acesta.
Oamenii de stiinta britanici au demonstrat in acest studiu ca procesul natural de regenerare a danturii cu probleme poate fi stimulat prin folosirea unui medicament despre care se crede ca ar putea fi un tratament pentru boala Alzheimer, numit tideglusib. Acesta determina celulele stem din interiorul dintelui cariat sa devina celule odontoblaste (cu rol important in formarea dentinei — tesutul din structura dintelui aflat sub smaltul dentar). Ca urmare, celulele din structura dintelui repara cariile actionand de la suprafata catre radacina.
Tratarea dintilor prin regenerare
Echipa de cercetatori a demonstrat, in cadrul testelor efectuate pe soareci ca, atunci cand cariile erau umplute cu un burete biodegradabil din colagen imbibat cu medicament, dintele se regenera treptat. Pentru a afla acest lucru, specialistii au gaurit dintii soarecilor, au inserat buretele si au folosit apoi un adeziv stomatologic pentru a sigila dintele. Cateva saptamani mai tarziu, buretele cu medicament se resorbise si fusese inlocuit cu noua dentina.
Restaurarea structurii originale a dentinei este de preferat in locul cimentului folosit in plombele conventionale deoarece, in timp, acesta slabeste structura dintelui lasandu-l vulberabil la viitoare infectii si, inevitabil, la eroziune si desprindere, mai arata sursa citata. De asemenea, in cazul cariilor profunde, se poate ajunge in final la extractia dintelui, dupa mai multe astfel de tratamente.
Persoanele care nu agreeaza frezele utilizate in cabinetele stomatologice nu au, insa, un motiv sa rasufle usurate deoarece noua metoda nu va elimina necesitatea ca medicii dentisti sa foloseasca aceste instrumente pentru a curata cariile inainte de aplicarea tratamentului, atrag atentia oamenii de stiinta.
In etapa urmatoare a studiului, echipa de cercetatori realizeaza teste pe sobolani, ai caror dinti sunt de patru ori mai mari decat cei ai soarecilor, iar in caz de succes, in stadiile urmatoare se vor realiza teste pe pacienti umani.
Studiul a fost publicat in jurnalul ”Scientific Reports”.