Dezbatere legată de unul din aspectele financiare ale perioadei rezidențiatului, pe unul din grupurile de profil de pe Facebook. ”În legătură cu gărzile, se plătesc sau nu, eu nu văd normal să facem (…) voluntariat. Infirmieră, asistentă, toți sunt plătiti, doar noi nu?”. Chestiunea a generat o dezbatere aprinsă în spațiul virtual: nimeni nu stă la muncă neplătit, undeva pe lumea asta, dacă vreți să facem ceva, haideți toţi în stradă!
Acesta este subiectul luat în discuție de Adeena Ray pe grupul Rezidențiat 2013. Răspunsul a venit aproape imediat de la Diana Munteanu: ”Nu se plătesc”. Interesante câteva dintre comentariile legate de acest subiect privind gărzile în perioada rezidențiatului:
Anastasiu Andreea susține că ”Suntem la început! Rolul gărzilor este să acumulăm experiență și să învățăm câte ceva din specialitatea respectivă! Ce responsabilitate poți să ai tu într-o gardă, fiind de-abia ieșit de pe băncile facultății?! Din anii 3-4 se vor plăti și gărzile”. Și Sergiu Vijiala atrage atenția că ”În noul proiect de lege scrie că rezidenții pot fi introduși în linia de garda începand cu anul 3”.
Opinie: gărzile rezidenților sunt ilegale, munca neplătită contravine Codului Muncii
Penetrel Lepădatu susține că a ”râs zgomotos la postul ăsta”. El explică: ”Chestia e că gărzile, cel puțin unde fac eu, nu sunt trecute în pontaj”, ceea ce înseamnă că nu există din punct de vedere contabil, dar există din punct de vedere… regulamentar: ”te semnezi în condică cu ora de venire și de plecare. Iar chestia asta înseamnă că poți să te duci oricând la primul tribunal pe dreapta cu documentele astea și să contești treaba asta în baza codului muncii și să câstigi de la primul termen, indiferent de regulile stabilite de minister. Întrebarea e “cum crezi că vor reacționa șefii tăi când le iei forța de muncă de sclavi?”, spune Penetrel Lepădatu, care adaugă că ”În America s-a lăsat cu război civil”.
Și tot el comentează:
– gărzile, cel puțin pe specialitățile în care patologia acută e spectaculoasă, sunt necesare;
– gărzile rezidenților sunt ilegale: ”indiferent ce ordonanțe dă ministerul, indiferent ce legi face parlamentul, indiferent ce regulamente de ordine interioară au spitalele”, dacă o prevedere din acestea contravine Codului Muncii, atunci prevederea e nulă de drept și poate fi contestată în justiție: ”obligativitatea muncii de 24 de ore fără spor (darmite neplătită) contravine Codului Muncii”;
– în gărzi nu prea înveți, pentru că ești mult prea ocupat să faci partea scriptică de care fuge specialistul.
Opinie: rezidenți de anul I, lăsați singuri în gardă, dau tratament și fac ce îi taie capul
Daniela Marinescu atrage atenția: ”Am auzit de rezidenți anul I care sunt lăsați singuri în gardă, dau tratament și fac ce îi taie capul, mi se pare o tâmpenie, în primul rând se riscă viețile pacienților. Din punctul meu de vedere, medicul coordonator dă dovadă de indiferență și uită că odată a fost și el rezident!”.
Mara Petrut adaugă: ”Nu lasă nimeni rezidenţi de anul 1 să facă rău pacienţilor, sunt tot timpul mai multe linii de gardă, ai pe cine întreba și cui cere ajutor, vorbiţi de parcă nu aţi fost în viaţa voastră în spital, una e ca nu ne plătesc și e aberant și dacă vreți să facem ceva haideți toţi în stradă mâine! Da’ nu staţi aici și vă bârfiți colegii și sistemul și vă plângeți de milă”.
Iar Adeena Ray pune diagnosticul problemei: ”nimeni nu cred că mai stă 24 de ore la muncă neplătit undeva pe lumea asta, de 4-5 ori pe lună, și nu suntem chiar gură cască pe acolo, mi se pare totuși exagerat să fim ținuti așa, nu sunt chiar atât de pasionată încât să îmi pierd zile și nopți aiurea, pot învăța și ziua în program obișnuit lucruri, nu să fiu ținut în gărzi pe gratis”.
Opinie: nu spune specialiștilor că nu vrei să faci voluntariat, că nu îți va fi bine
Iulia Bucuresteanu atenționează: ”Păi treaba stă cam așa: gărzile se plătesc din anul 3 (așa spune legea). S-ar putea ca în spitalul în care faci tu, rezidenții fie să nu fie acceptați la gărzi plătite, indiferent în ce an de rezidențiat ești, din cauza prea multor specialiști, fie să îți fie acceptată una, maximum două gărzi plătite. Asta nu înseamnă că nu vei face și voluntariat (gărzi neplatite), asta în cazul în care vrei să înveți ceva, atenție!, nu spune specialiștilor că nu vrei să faci voluntariat, că nu îți va fi bine”.