Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj a găzduit, miercuri, lansarea, în premieră în limba română, a RoboBraille, serviciul de e-mail şi web–based care transformă documente în formate alternative, accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.
„Este un serviciu gratuit. Nu poate fi filosit în scopuri comerciale. Oricine are deficienţe de verdere îl poate folosi în scop personal. Nu doar elevii, ci şi profesorii lor şi, de asemenea, părinţi sau bunici cu probleme de vedere. Oricine are nevoie să convertească documente în format audio sau Braille, acum o poate face”, a declarat, la această lansare, Lars Ballieu Christensesn, creatorul RoboBraille, citat de citynews.ro.
Sursa poate fi un fişier, o adresă internet, un text. Serviciul poate fi accesat AICI.
“Programul este util în toate activitățile, de la o informație care îți e utilă, să zicem, la bucătărie, cum ar fi o rețetă, până la un proiect de cercetare. Persoana nevăzătoare accesează vocal internetul pentru a cere o informație anume, care apoi este trimisă la centrul din Danemarca prin e-mail și se întoarce apoi în formatul în care dorești tu să vină”, a explicat, la lansarea RoboBraille, Roxana Țicher, directoarea Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.
RoboBraille oferă patru categorii diferite de servicii:
– Servicii Braille – Transcrierea documentelor din și în Braille în conformitate cu codurile Braille. Pot fi formatate, paginate și livrate ca fișiere ready-to-emboss (gata pentru tipărire) într-o varietate de formate digitale Braille.
– Servicii audio – Conversia în fișiere mp3 și Daisy, inclusiv cărți Daisy de matematică.
– Serviciile de e-book – Documentele pot fi convertite atât în EPUB și Mobi Pocket (Amazon Kindle), formate e-book. În plus, EPUB pot fi convertit în Mobi Pocket și invers. Pentru a oferi ajutor utilizatorilor cu vedere slabă, linia de bază a corpului de text într-un e-book poate fi marit pentru a permite o mai bună scalare a textului de către cititorii de e-book-uri.
– Servicii de accesibilizare – Alte documentele inaccesibile, cum ar fi fișiere imagine în format GIF, TIFF, JPG, BMP, PCX, DCX, J2K, JP2, JPX, DJV și imagine PDF, precum și toate tipurile de fișiere PDF pot fi convertite în mai multe formate accesibile, inclusiv etichetat pdf, doc, docx, Word XML, xls, xlsx, csv, text, RTF și HTML. Serviciul suportă, de asemenea, conversia documentelor Microsoft Office în PDF și prezentări Microsoft PowerPoint în fișiere RTF și proiecte web.
RoboBraille a obținut, în 2008, premiul pentru e-accesibilitate din partea Comisiei Europene pentru e-incluziune, Premiul pentru cea mai bună soluție în domeniul educației speciale BETT 2010 și premiul pentru incluziune în educație – WISE 2012.
Lansarea serviciului RoboBraille va fi urmată mai târziu de lansarea unei biblioteci digitale cu materiale utile în procesul de învățământ, ca urmare a unui efort de colaborare între școlile speciale pentru nevăzători din România.