În ţara noastră trăiesc în prezent peste 11.500 de persoane diagnosticate cu infecţia HIV. O mare parte dintre aceste persoane fac parte din generaţia de copii infectaţi în perioada 1988-1990 în sistemul sanitar.
De 1 decembrie, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva HIV/SIDA, GSK susţine lansarea proiectului realizat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA) de pregătire a unui număr de 6 pacienţi seropozitivi instruiţi şi angajaţi pentru a le oferi sprijin pacienţilor cu HIV/SIDA din România pentru identificarea problemelor cu care aceştia se confruntă.
6 pacienţi seropozitivi sunt instruiţi şi angajaţi pentru a oferi sprijin pacienţilor cu HIV/SIDA
Suportul oferit pacienţilor va fi furnizat prin metoda educaţiei între egali (peer suport), în cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, o premieră pentru România;
Discuţiile vor viza noţiuni de management al bolii HIV/SIDA şi suport emoţional pentru a face faţă mai bine afecţiunii cu care se confrunta.
Proiectul pilot, ce poarta numele Suport+, se va desfăşura pentru o perioadă de şase luni şi va asigura ajutor pacienţilor prin metoda educaţiei între egali (peer support), în cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucureşti (Institutul “Prof. Dr. Matei Balş”), Constanţa şi Iaşi. Proiectul reprezintă o noutate absolută pentru ţara noastră; astfel de proiecte se desfăşoară cu succes în multe dintre ţările Europei de Vest, în special în Marea Britanie.
1 român din 2 care trăieşte cu HIV/SIDA are cel mult 24 de ani
În România, HIV/SIDA îi afectează în special pe tineri: 1 român din 2 care trăieşte cu această maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul “Prof. Dr. Matei Balş”.
65% dintre românii afectaţi de HIV/SIDA s-au îmbolnăvit prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar
Mai mult decât atât, aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar în perioada 1988 – 1990, şi se află în tratament antiretroviral de peste 10 ani.
“Perioada lungă de tratament şi perioada lungă de luptă cu boala le fac pe aceste persone vulnerabile şi cu nevoie de sprijin şi susţinere continuă, pentru a se asigura succesul în lupta cu virusul HIV. În ultimii ani se constată o creştere alarmantă a numărului de persoane seropozitive care au probleme în aderenţa la tratament şi ajung în eşec terapeutic, aderenţa fiind afectată de o serie de mulţi factori cum ar fi suportul psihologic, accesul la serviciile medicale, protecţia socială, informaţiile şi înţelegerea modului cum functionează tratamentul antiretroviral. De aici şi nevoia continuă de susţinere pentru pacienţii cu HIV/SIDA”, a spus Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.
Pentru a atrage atenţia asupra dramei trăite de tinerii români infectaţi cu HIV si pentru a-i incuraja să continue lupta cu HIV şi implicit lupta pentru o viaţă normală, site-ul www.iamademana.ro este activ pe tot parcursul anului şi oricine îşi poate arăta sprijinul printr-un simplu click de susţinere, scriind un mesaj de încurajare a pacienţilor sau îndemnându-şi prietenii să îl acceseze şi să-şi arate sprijinul. Mesajele de susţinere vor ajunge chiar la tinerii care se luptă cu aceasta boala. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter ale organizaţiei.