Specialiştii spun că 80% dintre afecţiuni pot fi evitate dacă alimentaţia şi ritmul de viaţă sunt atent controlate, şi tot atâtea pot fi prevenite, dacă se realizează controale periodice pentru analize de rutină.
Cele mai frecvente boli care pot fi evitate prin analize periodice sunt anemia, tulburările de coagulare, hepatitele, insuficienţa renală, bolile cardiovasculare, infecţiile digestive sau urinare.
Pe lânga identificarea timpurie a unor afecţiuni , analizele de rutină pot semnala predispoziţia pentru alte boli, pot identifica factori de risc şi pot indica măsurile necesare pentru stoparea evoluţiei către stadiul de boală.
Specialiştii sunt de părere că una dintre analizele de rutină care ar trebui făcute periodic este hemograma, care indică numărul de hematii, concentraţia hemoglobinei sau valoarea hematocritului, toate necesare pentru identificarea unei anemii şi tipul acesteia. Anemia poate fi cauzată de pierderi de sânge, deficit de fier, boli cronice , afecţiuni hematologice sau unele medicamente.
Testele de funcţionalitate hepatică şi renală, de asemenea , nu ar trebui neglijate.
Analizele pentru rinichi includ determinarea ureei şi creatininei. Creşterea acestora definesc sindromul de retenţie azotată şi poate fi întâlnit în afecţiuni prerenale, renale şi postrenale.
Ionograma. Ca analiză de rutină este recomandată dozarea calcemiei(Ca), magnezemiei(Mg), şi sideremiei(Fe). Concentraţia serică a fierului este de asemenea, relevantă pentru stabilirea cauzei unei anemii.
Profilul metaboliceste util în screeningul diabetului zaharat. Cele mai solicitate analize de laborator sunt pentru aflarea glicemiei bazale, dată fiind prevalenţa în continuă creştere a diabetului zaharat.
Oamenii nu trebuie să neglijeze ecografia abdominală , care poate idenfifica modificări de structură , dimensiune sau omogenitate. La femei se poate adăuga ecografia pelvină pentru vizualizarea uterului şi anexelor.
Electrocardiograma(EKG) poate evidenţia ischemia cardiacă, tulburări de ritm, tulburări de conducere sau poate indica prezența unor modificări morfologice cardiace (îngroşarea pereților ventriculari, dilatarea atriilor, prezența unor zone necrozate, sechelare după un infarct)
Examinarea alunițelor la dermatoscop
Frecvența cancerului de piele este în continuă creștere, ca urmare a expunerii excesive la soare și a folosirii din ce în ce mai mult a cabinelor de bronzat (solare). Se recomandă un consult dermatologic anual care să includă și o examinare cu dermatoscopul a alunițelor de pe corp. Melanomul malign, o tumoră malignă a pielii, este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Analize recomandate persoanelor cu risc
Persoanelor cu antecedente heredocolaterale de boli cu agregare familială sau transmitere ereditară li se poate recomanda efectuarea de teste specifice: teste de funcționalitate tiroidiană (TSH, T3, T4) și ecografie tiroidiană la persoanele cu rude tireopate, factorul reumatoid la cei cu părinți cu poliartrită reumatoidă, colesterolul în familiile de dislipidemici.
O altă categorie de persoane cu risc sunt femeile în postmenopauză, pacienții peste 65 ani și cei care au avut o fractură de fragilitate (definită ca o fractură produsă la traumatisme minime – ex. prin cădere de la propria înălțime) care trebuie să își determine periodic densitatea minerală osoasă prin testul DXA (dublă absorbțiometrie cu raxe X), pentru depistarea osteoporozei.
Diabeticii și hipertensivii trebuie să efectueze regulat un consult oftalmologic cu examen fund de ochi.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala