Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a suplimenta locurile disponibile la concursul de rezidenţiat din luna noiembrie 2012 astfel încât numărul acestora să fie similar cu cel din anul precedent.
“Recent, am luat decizia de a suplimenta locurile disponibile în concurs, astfel încât să ajungem la un nivel similar cu cel de anul trecut. Am suplimentat cu încă 48 de locuri, sunt cu 10 locuri mai puţine decât în 2011. Suplimentarea a fost făcută recent”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În prezent, Ministerul Sănătăţii face demersurile necesare la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pentru că cele 48 de locuri să fie aprobate.
“În momentul în care vor fi aprobate, candidaţii la concursul de rezidenţiat vor putea găsi pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii specialităţile în care s-a făcut suplimentarea şi centrele unde sunt locuri în plus”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii.
“Trebuie urmărit unde vor fi publicate aceste locuri. Înseamnă că pe fiecare centru universitar a fost crescut numărul lor”, a completat prof. dr. Vasile Astarastoae, preşedintele CMR.
FASMR: “Orice loc în plus e o şansă ca un absolvent să rămână în ţară!”
Vestea că locurile la rezidenţiat au fost suplimentate a fost primită cu mare bucurie de reprezentanţii studenţilor medicinişti, care în urmă cu o săptămână înaintaseră o scrisoare premierului Victor Ponta, arătându-se nemulţumiţi de locurile şi posturile scoase la concursul de rezidenţiat din noiembrie.
“E îmbucurător faptul că demersurile noastre au avut un răspuns pozitiv, iar decizia este una bine venită. Chiar şi cu această suplimentare, locurile nu sunt suficiente. Pe de altă parte, orice loc în plus la specialitate înseamnă o şansă ca un absolvent de medicină să rămână şi să profeseze în ţara”, a declarat Ionuţ Cobec, presdintele FASMR.
Acesta a precizat că FASMR a primit răspuns de la Guvernul României, federaţia fiind notificata de faptul că se cauta soluţii pentru suplimentarea locurilor şi posturilor la rezidenţiat. Reamintim că absolvenţii de medicină vorbeau, pe lângă discrepanta între numărul foarte mare de absolvenţi şi oferta săracă a Ministerului Sănătăţii, şi de lipsa unui dialog real cu cei din sistem.
“Diminuarea locurilor în programul naţional de rezidenţiat contrazice declaraţiile privitoare la deficitul de cadre medicale şi reprezintă încă un îndemn clar la exod. Având în vedere nemulţumirea studenţilor medicinişti din întreaga ţară, legată de aceste lipsuri, ne angajăm să apărăm interesele celor peste 10 000 de membrii ai federaţiei naţionale şi să protestăm activ faţă de decizia actuală a Ministerului Sănătăţii”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele FASMR.
În cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România care a avut loc astăzi, organizaţia profesională a solicitat salarii de 2.400 de lei în mână pentru medicii rezidenţi, începând din anul 2013.
Soluţia pe care CMR a identificat-o este că suma alocată drept anvelopa salarială la Ministerul Sănătăţii să treacă la Ministerul Educaţiei, în aşa fel încât să se transforme în fond de burse pentru rezidenţi. În prezent, medicilor rezidenţi li se acordă o sumă de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul României ia înapoi 39 de milioane de euro drept impozite şi taxe.
“Întreaga suma va fi repartizată către rezidenţi fără să fie impozitata. Prin urmare, în prima fază venitul va creşte de la 800 de lei la 1600 de lei în mână pentru ultimele două luni ale anului. În proiecţia bugetară pe anul viitor noi (n.r. Colegiul Medicilor din România) minimum 2400 lei în mână pentru un rezident, iar aceasta să fie bază pentru a creşte veniturile medicilor specialişti şi ale medicilor primari”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, preşedintele CMR.
MS a scos la concurs 2552 de locuri, 2210 în domeniul medicină, 248 în domeniul medicinei dentare şi 94 de locuri în domeniul farmaceutic.
Una dintre noutăţile pe care o aduce rezidenţiatul din acest an e faptul că se organizează concurs pe post şi pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici, că în anul precedent. Decizia a fost luată pentru a susţine tinerii medici în a-şi continua cariera profesională în ţară.
Examenul va avea loc descentralizat, pe centre universitare, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, cei care vor susţine examenul fie pentru ocuparea unui loc sau a unui post sunt nevoiţi să meargă în centrele universitare Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Sursa: paginamedicala.ro