O intamplare din trecut sau trecerea de la adolescenta la maturitate sunt cateva din situatiile in care poate sa apara schizofrenia.
Cuprins:
Schizofrenia – simptome
Modul cum definim, in momentul de fata, schizofrenia este o definitie clinica, avem o serie de criterii diagnostice. Ne uitam dupa simptome psihotice, de cele mai multe ori halucinatii, pacientii descriu voci interne, externe, aud conversatii care nu exista de fapt. Halucinatii vizuale, desi putin mai rare, pot exista. Gandirea este dezorganizata. Simptomele negative, oamenii nu mai sunt interesati in a face ceva, nu mai au motivatie. Simptome cognitive, pacientii au probleme cu memoria de scurta durata. Simptomele afective care se suprapun cu depresia, intr-o anumita masura. Pentru a diagnostica ne gandim la o combinatie de aceste simptome. Trebuie sa eliminam cauze medicale, anumite medicamente care pot provoca efecte de genul acesta. In Statele Unite, oamenii devin psihotici pentru ca folosesc droguri foarte puternice. Aceste cauze trebuie eliminate, dupa care schizofrenia poate sa fie eliminata.
Schizofrenia – cauze
Exista o componenta familiala, schizofrenia in populatia generala este la 1 la suta. Daca doi parinti au schizofrenie, riscul creste la 50 la suta. Pentru gemeni cu structura genetica identica riscul creste la 50 la suta. Componenta genetica, si una care vine din mediul inconjurator.
Cand ne uitam la istoriile tipice ale pacientilor care vin cu primul episod psihotic poate sa fie o componenta familiala. De obicei s-a intamplat ceva in trecutul recent, dar nu neaparat ceva major. Un copil care a devenit izolat, vorbea cu prietenii, acum nu mai vorbeste, avea note bune la scoala, acum nu mai are. E greu de spus ce s-a intamplat si cand. Majoritatea cazurilor de schizofrenie este o transformare subtila si gradata.
De obicei apare in prima parte a vietii, pe la terminarea liceului inceputul facultatii, perioada de tranzitie din punct de vedere biologic. Pentru baieti incepe putin mai devreme, la 18-20 de ani, pentru femei 24-25 de ani.
Schizofrenia – tratament
Tratamentul, in momentul de fata este medicamentos. Este important ca diagnosticul sa fie facut mai devreme, precum si tratamentul. Medicamentele care se folosesc este o categorie care se numesc neuroleptice sau antipsihotice.
Daca ne uitam la date prognostice pe termen lung, 30 la suta din pacienti isi revin, schizofrenia poate sa fie vindecata cu sau fara medicamente, 30 la suta, din pacate au un curs cronic, restul de 30 la suta sunt pe undeva intermediara care, cu tratament se mentin pe o linie de functionare, dar nu mai este asa de buna ca inainte sa inceapa schizofrenia.
Cand schizofrenia este diagnosticata pentru primul episod de psihoza, recomandarea pentru medicamente este de un an de zile. Daca dupa acest an, situatia nu se imbunatateste, diagnosticul fiind mentinut, se recomanda un tratament cronic. Daca se stopeaza medicamentele creste si riscul de a avea episoade in viitor. Specialistii afirma ca marea majoritate a pacientilor cu schizofrenie are un pronostic rezervat.
autor: Liana Gorun